Hoe moet ik loononderhandelingen voeren?

Als nieuwe werknemer wil je natuurlijk meteen zoveel mogelijk verdienen, terwijl je werkgever zo weinig mogelijk wilt uitgeven aan lonen. Loonsonderhandelingen zijn over het algemeen vrij moeilijk. Hier vind je alvast enkele tips om de gesprekken over je loon vlotter te laten verlopen.

Het is erg belangrijk op voorhand een idee te hebben over hoeveel je waard bent. Als je te weinig vraagt, kan de werkgever de indruk krijgen dat je niet voldoende op de hoogte bent van de marktsituatie en daarvan profiteren.

Starters denken vaak dat de werkgever wel zal weten hoeveel ze waard zijn. Anderen durven niet te onderhandelen omdat ze denken de job dan te mislopen. Hier vind je alvast enkele tips om de loononderhandelingen vlotter te laten verlopen.

Bepaal op voorhand hoeveel je wilt verdienen

Bepaal op voorhand hoe ver je wilt gaan en hoeveel je minimum wilt verdienen. Als je echt vindt men je een te laag loon aanbiedt, blijf dan volhouden. Op het einde van het gesprek kun je gerust nog wat bedenktijd vragen. Blijf in ieder geval rustig.

Via online salariswijzers kun je nagaan wat het loon is van mensen met een gelijkaardige functie. Schrijf je argumenten op voorhand op om ervoor te zorgen dat je ze niet vergeet tijdens de onderhandelingen.

Extralegale voordelen en doorgroeimogelijkheden

Als de werkgever je echt niet het loon kan aanbieden dat je wenst, onderhandel dan over de extralegale voordelen. Extralegale voordelen als een bedrijfswagen, een gsm, een hospitalisatieverzekering of maaltijdcheques kunnen ook al een groot verschil maken.

Spreek met je nieuwe werkgever over eventuele doorgroeimogelijkheden. Het idee dat je kunt opklimmen, kan ook al heel veel waard zijn.

Wees assertief

Vermijd dat het gesprek gaat over vage voorwaarden, maar probeer alles te concretiseren. Stel vragen en laat zien dat je zeker van je stuk bent.

Dit bericht is gepost op 8 February 2008 om 14:10 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.