Tien tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

De eerste 30 seconden van een sollicitatiegesprek zijn het belangrijkste. Als je je wilt onderscheiden van de rest moet je ervoor zorgen dat je je goed voorbereidt, dat je op voorhand goed oefent en dat je op het moment van de waarheid een goede prestatie neerzet.

De eerste indruk telt

Begroet de interviewermet een lach en een stevige handdruk. Maak oogcontact. Als je samen met de van de receptie  naar een kamer moet wandelen, probeer dan een gesprek op gang te brengen. In de eerste 60 seconden beslist de  interviewer of hij je graag mag of niet.

Bereid je goed voor

Herlees je cv en de jobadvertentie nog eens. Doe een grondige research. Bezoek de website van het bedrijf waarbij je gaat solliciteren, zoek eens op wat er in de pers is verschenen. Misschien vraagt men je wel welk loon je wilt verdienen, dus zoek eens op wat andere werknemers in dit soort functie verdienen.

Klets niet uit je nek

Beantwoord de vragen die de interviewer je stelt correct. Als je even tijd nodig hebt om na te denken, zag dat dan gewoon. Het is beter een minuutje na te denken dan er iets uit te flappen waar je later spijt van krijgt.

Waarom moeten ze jou kiezen?

In de meeste jobadvertenties staat een lijst met kwaliteiten waar men naar op zoek is. Denk op voorhand al na over de voorbeelden die je kunt geven om te bewijzen dat je aan hun eisen voldoet. Bedenk minstens 3 sterke punten van jezelf die je kunt linken aan de job of het bedrijf. Praat over he kennis, ervaring en vaardigheden.

Blijf positief

Je interviewer zal nadenken over hoe het zal zijn om met jou te werken. Het laatste dat hij wilt horen is geklaag over je vorige werkgever of je vorige werkgever.

Denk aan je lichaamstaal

Tijdens een sollicitatiegesprek gaat het niet alleen over wat je zegt, maar ook over hoe je het zegt. Let dus zeker op je lichaamstaal. Kruis je armen niet, leun niet achterover en staar niet naar de vloer. Gebruik je handen als je spreekt en leun een beetje naar voren als je iets belangrijks zegt. Veel mensen letten niet op hun lichaamstaal terwijl ze nadenken. Oefen dus op voorhand.

Verwacht het onverwachte

De interviewer zal je hoogst waarschijnlijk moeilijke vragen stellen. Je kunt onmogelijk op voorhand al met iedere moeilijke vraag rekening houden. Probeer ontspannen over te komen. vraag de interviewer de vraag te herhalen als het nodig is, maar probeer de vraag niet te ontwijken.

Zorg voor een goede verstandhouding met de interviewer

Toon energie en gevoel voor humor. Lach vaak. Stel de interviewer vragen over zichzelf, het bedrijf en de projecten waar ze mee bezig zijn.

Vraag om opheldering

Als je ergens niet zeker van bent, vraag dan om opheldering. Misschien heb je een vraag wel net zo goed begrepen. Vraag de interviewer op het einde of hij nog vragen heeft.

Denk aan je manieren

Vertel je interviewer waarom het bedrijf en de job je aantrekken. Vraag hem om een naamkaartje en stuur hem of haar een e-mail om hem te bedanken en zeg dat je nog steeds heel erg  geïnteresseerd bent.

Dit bericht is gepost op 8 February 2008 om 14:36 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.