Wat moet er in je cv staan?

Een schriftelijke sollicitatie bestaat doorgaans uit twee delen, de sollicitatiebrief en het cv. Cv is de afkorting van curriculum vitae, Latijn voor ‘levensloop’. De cv vermeldt onder meer je persoonlijke gegevens, vaardigheden, kennis en werkervaringen. Op grond van je cv kan een werkgever zich een goed beeld vormen van wie je bent en wat je kunt.

Een werknemer kan voor een functie gemakkelijk tientallen cv’s binnenkrijgen, het is dus belangrijk dat je cv opvalt. Dat betekent niet dat je cv qua vormgeving in het oog moet springen, wel door de inhoud.

De meest voorkomende vorm van een cv is een chronologische cv, waarin je een chronologisch overzicht geeft van je levensloop. Toch bestaan er nog een aantal andere soorten cv’s. Wij hebben het hier over het chronologisch cv.

Persoonlijke gegevens

Een cv begin je steevast met een opsomming van je persoonlijke gegevens of personalia. De gegevens die je zeker moet vermelden, zijn:

voornaam en naam
adres
telefoonnummer en/of gsm-nummer
geboorteplaats en -datum
nationaliteit
burgerlijke staat
e-mailadres
(geslacht)

Bij burgerlijke staat vermeld je je huidige gezinssituatie (alleenstaand, samenwonend, gehuwd). Vermeld eventueel of je kinderen hebt. Het geslacht moet je alleen maar vermelden wanneer verwarring mogelijk is.

Studies

In dit onderdeel geef je een bondig overzicht van je studies weer. Geef een opsomming van al je diploma’s en getuigschriften. Gebruik de officiële benaming van je diploma en vermeld ook steeds de instelling waar je je diploma behaalde. Voeg er eventueel je specialisatie aan toe of het onderwerp van je eindwerk.

Als je geslaagd bent met onderscheiding, mag je dat ook zeker vermelden. Je mag zelf kiezen of je ook je middelbare schoolopleiding vermeldt. Opleidingen en aanvullende cursussen mag je ook altijd op je cv zetten.

Werkervaring

Vermeld je vorige werkgevers en de functies die je er uitoefende. Geef een bondig omschrijving van wat je functie precies inhield. Het is niet de bedoeling er een ellenlange lijst van te maken. Je hoeft dus niet iedere vakantiebaan die je gehad hebt in je cv op te nemen, alleen diegene die verband hebben met de functie waarvoor je solliciteert. Als je net afgestudeerd bent, is het zeker een aanrader je relevante studentenbanen in je cv te zetten.

Talenkennis

Vermeld eerst je moedertaal en daarna de talen die je kent en in welke mate. Eventueel kun je een indeling maken tussen spreken, luisteren en lezen, om zo een beter beeld te scheppen.

Vaardigheden

Beschrijf hier kort en bondig je vaardigheden op het gebied van tekstverwerking, computerprogramma’s, enz. Geef een korte omschrijving van hoe goed je deze vaardigheid kent.

Interesses

Vermeld hier je hobby’s en activiteiten die eventueel in je voordeel kunnen werken. Heb je bijvoorbeeld in de leiding van een jeugdbeweging gezeten? Reis je veel?

Dit bericht is gepost op 8 February 2008 om 12:59 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.