Hoe stel je een cv op dat je een sollicitatiegesprek oplevert?

Een goed cv opstellen is niet gemakkelijk. Ten eerste moet je al beseffen dat een cv geen lijst van overdrijvingen is. Een cv is ook geen hutsepot met beschrijvingen van de vorige jobs die je hebt gedaan. En ten slotte is een cv ook geen forum waarop je kunt melden dat je een niet-roker bent, single bent, en dat je hobby’s koken en modelvliegtuigen bouwen zijn.

Zie je cv als een advertentie die de lezer moet doen reageren. Als je cv goed geschreven en opgesteld is, zal de lezer je willen uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.

Hou het simpel

Rekruteerders willen cv’s die makkelijk te begrijpen zijn, vooral de vaardigheden die je nodig hebt om de job goed uit te oefenen. Verzeker je er dus van dat je cv duidelijk aangeeft dat je de vereiste kennis en ervaring bezit die je nodig hebt om de job in kwestie goed uit te oefenen. Gebruik de vacature om je cv aan te passen aan de jobbeschrijving. Vermijd vakjargon wanneer je je vaardigheden beschrijft.

Op je cv zouden ook de data moeten staan dat je tewerkgesteld bent. Als er geen data bijstaan, zullen rekruteerders je werkverleden nog nauwkeuriger onderzoeken.

Eigenschappen en vaardigheden

Je cv moet aantonen waarom jij voordelen oplevert voor de werknemer. Het moet niet louter een lijst van je eigenschappen en vaardigheden zijn. Prestaties uit het verleden geven de werkgever vaak het gevoel dat je het ook in de toekomst goed zult doen.  Leg uit hoe je voor je vorige werkgever mooie deals afgesloten hebt, met je ideeën de productiviteit verbeterd hebt of hem veel geld bespaard hebt.

Vertel de waarheid

Op je cv mag je nooit liegen! Wat op je cv staat moet volledig overeen komen met de waarheid. Veel werkgevers nemen vandaag de dag voldoende stappen om na te gaan of je echt de achtergrond hebt die je claimt te hebben. Ze kunnen onder meer je referenties checken, je verwezenlijkingen checken, controleren of je geen crimineel verleden hebt, verifiëren of je echt overal gewerkt hebt, enz. Als je niet eerlijk bent, zul je vroeg of laat betrapt worden.

Vraag hulp

Als je niet goed bent in spelling, kun je iemand anders vragen je cv na te lezen. Laat vrienden of andere mensen die je vertrouwt ook eens eerlijk hun mening verkondigen over het cv. Houd rekening met hun feedback.

Dit bericht is gepost op 23 April 2008 om 11:52 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.