Wat je niet mag doen als werkzoekende

Een job vinden is vaak een moeilijke opgave. Je wilt het jezelf dus niet nog moeilijker maken door de foute dingen te doen en te zeggen. In dit artikel lees je wat je vooral niet mag doen.

Fouten maken

Een typfout in je cv of sollicitatiebrief lijkt iets futiels, maar voor veel werkgevers is het een goede reden om je niet uit te nodigen voor een gesprek.

Je zoektocht beperken

Solliciteer niet enkel voor jobs die perfect beantwoorden aan jouw criteria. Wees dus een beetje soepel en openminded bij het doornemen van jobadvertenties. Achter een vage beschrijving kan een interessante job schuilgaan. Wat een job precies inhoudt, verneem je meestal pas tijdens het sollicitatiegesprek.

Je zoektocht uitbreiden

Je mag je eigen mogelijkheden niet beperken, maar je moet ze wel juist weten in te schatten. Verspil je tijd dus niet door te solliciteren voor jobs waar je niet de nodige kwalificaties voor hebt.

Enkel online jobs zoeken

Je cv posten op jobsites volstaat doorgaans niet. Zoek actief naar werk, zowel online als offline. Informeer ook bij familie en kennissen naar interessante vacatures.

Jezelf tegenspreken

Indien je tijdens sollicitatiegesprekken met meerdere mensen praat, spreek jezelf dan niet tegen. Verschillende dingen vertellen aan verschillende mensen is geen goede strategie om een job te versieren.

Je vorige werkgever afkraken

Hoe idioot of onsympathiek je vorige baas ook was, spreek geen kwaad woord over hem of haar tijdens een sollicitatiegesprek. Potentiële werkgevers kunnen zich namelijk afvragen of je ook over hen zou roddelen bij een volgend sollicitatiegesprek.

Geen aandacht besteden aan je uiterlijk

Wees geen slons. Onverzorgde, slordige of slecht geklede kandidaten krijgen zelden een job aangeboden.

Te veel aandacht besteden aan je uiterlijk

Een lekker geurtje is aangenaam, maar je hoeft je gesprekspartner niet te vergassen met een dichte parfum- of aftershavewalm.

Tonen dat je wanhopig bent

Ook al ben je al lang werkloos en heb je dringend nood aan geld, laat dat niet blijken. Werkgevers willen kandidaten die gemotiveerd zijn om de juiste redenen.

Je tatoeages laten zien

Indien je solliciteert voor een openbare functie of een bedrijfsfunctie, moet je tatoeages bedekken en opvallende piercings weghalen. Veel werkgevers laten zich daar namelijk door afschrikken.

Opgeven

Na de zoveelste weigering kan de moed je weleens in de schoenen zakken. Geef niet op en blijf zoeken. En blijf optimistisch.

Dit bericht is gepost op 27 May 2008 om 11:07 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.