Denk je alles al te weten over het kiezen van een carrière? Veel mensen denken de juiste keuze te maken, maar belanden uiteindelijk bij een carrière die hen volstrekt niet bevredigt. Deze 10 mythes over het kiezen van een carrière houden al jaren stand.
1. Een carrière kiezen is simpel
Carrièreplanning is een langdurig proces waarbij je jezelf en je behoeften beter leert kennen. Enkele stappen die je zeker moet doorlopen zijn:
Visie:
• Wat is je absolute droomjob?
• Waar zie je jezelf over 10 jaar?
Mogelijkheden:
• Welk diploma heb je?
• Hoeveel en wat voor ervaring heb je?
• Wat zijn je goede en slechte kanten?
• Tussentijdse doelen:
• Wat wil je wanneer bereikt hebben? (stel concrete doelen: bijvoorbeeld “vóór 2010 wil ik de Franse taal volledig onder de knie hebben”, “Tegen 2011 wil ik gepromoveerd worden tot marketing manager”,…)
2. Een carrièreadviseur kan me vertellen wat ik moet doen
Een carrièreadviseur kan je niet vertellen welke carrière het beste bij je past. Hij/ zij kan je wel leiden in je beslissingsproces en op die manier je keuze vergemakkelijken.
3. Ik kan niet leven van mijn hobby
Wie zegt dat? Het is belangrijk om een carrière te kiezen die nauw aansluit bij je interesses. Bovendien zijn mensen doorgaans heel bedreven in hun hobby’s.
Neem nu bijvoorbeeld iemand die in zijn vrije tijd graag juwelen ontwerpt. Net zoals bij alle hobby’s waarbij je iets maakt, kan deze persoon zijn eigen zaak opzetten en de zelf vervaardigde spullen verkopen. Maar durf ook verder te denken! Een voorbeeld: iemand die juwelen maakt, weet vaak heel goed wat de nieuwe modetrends zijn en wat bij welke stijl past. Styliste, verkoper in een juwelierszaak, juweleninkoper voor een grootwarenhuis, enz. zijn in dit geval ook mogelijke carrièrewendingen.
4. Ik kan maar beter een carrière kiezen uit de ‘Beste carrières’-lijst
Elk jaar verschijnen er talrijke artikels en boeken waarin experts uit de doeken doen wat volgens hen dé perfecte carrièrewendingen zijn. Het kan nooit kwaad om deze eens door te nemen en te zien of de omschreven jobs aansluiten bij je profiel, maar hecht er verder niet te veel belang aan. Bovendien verandert de arbeidsmarkt voortdurend. Niemand kan echt voorspellen welke sectoren in de toekomst populair zullen zijn.
5. Geld maakt gelukkig
Loon is belangrijk, maar het mag niet dé doorslaggevende factor zijn bij het maken van een carrièrekeuze. Beter een paar euro’s minder verdienen en ’s avonds tevreden thuis komen, dan veel geld hebben en alle dagen op zijn van de stress.
6. Eens ik voor een bepaalde carrière kies, zit ik er voor altijd aan vast
Als je ontevreden bent over je job, kan je altijd nog een andere weg inslaan.
7. Als ik van carrière verander, zullen mijn vaardigheden verloren gaan
Vaardigheden verlies je niet zomaar. Wanneer je een ander carrièrepad kiest, kan je ze nog altijd gebruiken, al is het dan misschien niet op dezelfde manier als in je vorige job.
8. Het enige wat ik moet doen is een beroep kiezen… Daarna zal alles zichzelf wel uitwijzen
Het kiezen van een beroep is al een grote stap vooruit, maar daarbij eindigt het niet. Stel een ‘carrière-actieplan’ op, met daarin je doelstellingen op lange termijn.
9. Als mijn beste vriend (of zus, oom of buur) gelukkig is in een bepaald beroep, dan zal ik dat ook wel zijn
Iedereen is verschillend en wat voor de ene een droomjob is, is voor de ander misschien een nachtmerrie.
10. Ik kan niet weten of ik een job leuk vind, als ik ze niet eerst heb uitgevoerd
Er gaat natuurlijk niets boven een echte werkervaring, maar er zijn ook andere manieren om te weten te komen hoe een functie in elkaar zit. Zoek informatie op het internet, interview mensen uit de sector en stel zo veel mogelijk vragen tijdens het sollicitatiegesprek.