Hoe secundair traumatische stress vermijden?

Als leraar, social werker, therapeut, of gelijk welke job waarbij je vaak in contact komt met getraumatiseerde mensen, loop je kans op stress door medeleven of secundair traumatische stress (‘compassion fatigue’): een aandoening waarbij je je even slecht begint te voelen als de mensen die je helpt.

De symptomen zijn onder andere: nachtmerries, maagkrampen, slapeloosheid en teruggetrokkenheid. Dit is niet alleen onaangenaam, het kan er ook voor zorgen dat je mensen niet meer even goed kan helpen als daarvoor. En dan nu het goede nieuws: je hoeft je job niet vaarwel te zeggen om ervan af te raken.

Maak jezelf bewust van het probleem

Je kan jezelf evalueren met de volgende vragen: neem je je lunchpauze op regelmatige basis? Neem je pauzes tussen klanten? Geef je je klanten je gsm-nummer? Voel je je angstig en hopeloos nadat je een klant gezien hebt? Hoe verantwoordelijk voel je je tegenover je klanten?

Waar zit het ‘m?

Bepaalde aspecten van je job of een bepaald type klanten kunnen meer stresserend zijn dan andere. Probeer te ontdekken welke. Neem bijvoorbeeld de politie-instructeur: hij zal er vaak geen problemen hebben om een crimineel op te pakken, maar hij zal het lastig hebben om kinderen te zien lijden. Of kijk naar de sociaal werker die graag mensen helpt, maar die zich ongelukkig voelt als hij misbruikte kinderen ziet. Het gaat er dus om dat je zoveel om sommige klanten geeft (kinderen, armen, ouderen) dat je de pijn die zij hebben, ook zelf beleeft.

Tips

Als je de oorzaak kent, moet je de raad opvolgen die je zelf vaak aan andere mensen geeft. Respecteer je pauzes, tien minuutjes kan genoeg zijn voor nieuwe energie na die uitputtende sessie met een klant. Als je vrij hebt, gun jezelf dan de rust. Zet je gsm af voor een paar uur of misschien zelfs voor een heel weekend. Let op je ademhaling: als je je angstig voelt, adem dan lang en diep in met een pauze na elke in- en uitademing. Monter jezelf op met peptalk, denk eraan dat het niet je job is om al de problemen van je klanten op te lossen, maar om hen op de been te helpen.

Ga sporten: beweging werkt ontspannend en verbetert je slaap. Praat over je werk met collega’s of vrienden, onder collega’s zul je merken dat je niet de enige bent die zich zo voelt. En ten slotte: zoek hulp bij een expert. Laat je helpen zoals ook jij mensen helpt.

Dit bericht is gepost op 23 June 2008 om 14:49 uur en is geplaatst in Werken en gezondheid, Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.