Werkende moeders: uitdagingen en valkuilen

Steeds meer moeders kiezen er voor om te gaan werken i.p.v. fulltime voor de kinderen te zorgen. Hoewel de emancipatie van de vrouw al sterk ingeburgerd is in onze samenleving, zijn er nog steeds heel wat uitdagingen en valkuilen verbonden aan de combinatie van het moederschap en een carrière. We zetten er hier enkele op een rijtje…

Zwangerschapsverlof

Volgens de Belgische wetgeving heeft een vrouw recht op 15 weken zwangerschapsverlof (17 tot 19 weken bij een meerling). Deze periode bestaat uit 1 tot 6 weken prenataal en 9 tot 14 weken postnataal verlof.

Tijdens je zwangerschapsverlof hoeft de werkgever je niet uit te betalen, maar je hebt wel recht op een moederschapsuitkering van je ziekenfonds. Deze uitkering bestaat in de eerste maand uit 82% van je loon. Vanaf dan, tot het einde van je zwangerschapsverlof, krijg je een vergoeding van 75%. Aangezien je geen sociale zekerheidsbijdragen hoeft te betalen en  je inkomen fiscaal behoort tot de vervangingsinkomens,  zal je hier normaal geen financiële crisis aan overhouden. Natuurlijk zal je wel iets spaarzamer moeten zijn, want de verzorging van een baby brengt heel wat extra kosten met zich mee.

Veel moeders die terugkeren naar hun werk na hun zwangerschapsverlof lopen constant te piekeren of hun kind wel goed verzorgd wordt in de kinderopvang. Dit is ook de reden waarom sommige vrouwen er voor kiezen om na hun zwangerschapsverlof geleidelijk aan terug te beginnen werken op parttime basis. Dit maakt de overstap minder zwaar.

Een ander vaak voorkomend probleem is dat na een lange periode van afwezigheid iemand anders je plaats heeft ingenomen in het bedrijf. Een werkgever mag je in principe niet ontslaan tot een maand na je zwangerschapsverlof, maar dit betekent wel dat je jezelf weer helemaal opnieuw moet bewijzen.

De juiste balans vinden tussen werk en privé

Als werkende moeder kan het soms even zoeken zijn om de juiste balans te vinden tussen werk en privé. Je werk mag natuurlijk niet ten koste gaan van de verzorging van je kind. Flexibele werkuren of een verkorte werkweek, kunnen eventueel een oplossing bieden.

Carrière maken

Werkende moeders hebben het vaak moeilijker om vooruit te geraken in hun beroepsleven. Werkgevers verwachten voor bepaalde functies dat je bereid bent om veel uren te werken en altijd beschikbaar bent. Dit is natuurlijk niet vanzelfsprekend als je thuis ook nog een huishouden te runnen hebt.

Dit bericht is gepost op 19 June 2008 om 08:54 uur en is geplaatst in Carrière.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.