Hoe verander je succesvol van baan?

Tegenwoordig heb je je auto langer dan je baan, de gemiddelde persoon heeft 3 verschillende jobs in de eerste 5 jaar van zijn professionele leven. Veel vaardigheden komen je in verschillende jobs van pas. Zo kun je zonder problemen binnen een paar jaar van websiteontwikkelaar naar bankbediende overschakelen.

Als je van plan bent van baan te wisselen, zijn er een paar dingen die je kan doen om het zo te laten lijken dat je al een ouwe rot in het vak bent. Je diploma bezorgt je enkel een eerste sollicitatiegesprek, verder komt het aan op wat je verwezenlijkt hebt, en op je contacten.

Zorg voor referenties

Referenties zijn voor een potentiële werkgever belangrijk, zoek dus mensen die kunnen aantonen dat je een of andere link hebt met het gebied waarbinnen je wilt gaan werken. Dit kan een klant zijn van bij je vorige werk, je vroegere werkgever, een ex-collega of nog iemand anders.

Een controle van je referenties is meestal niet meer dan een kort gesprek tussen je potentiële werkgever en je referentie. De werkgever wil simpelweg weten of je betrouwbaar bent en of je hard kan werken. De meeste vragen in een dergelijk gesprek gaan over je karakter en niet over je carrière. Het is dus geen probleem als je referenties hebt die enkel over je karakter kunnen oordelen.

Ga freelancen

Een goede manier om aan werkervaring te komen in het nieuwe vakgebied waarbinnen je wilt werken, is als freelancer aan de slag te gaan. Betaald vind je misschien niet zo snel iets, maar als je bereid bent gratis te werken zal je ongetwijfeld snel iets vinden. Probeer zo op vrijwillige basis een paar projecten te doen, dan weet je meteen of deze baan iets voor jou is of niet. De werkervaring is mooi meegenomen.

Betaald of niet, kies iets uit waarover je op je sollicitatiegesprek een mooi verhaal kunt vertellen. Als je bijvoorbeeld websiteontwikkelaar wilt worden,  probeer dan mee te werken aan een project dat in de kijker staat, iets dat je deelname en samenwerkingscapaciteit aantoont.

Speel je troeven uit

Tegenwoordig rusten de meeste banen op dezelfde basisvaardigheden: communicatie, een goede verkoper zijn en een goede indeling van je tijd (multitasking). Als je deze vaardigheden goed kan ontwikkelen, kan je in bijna elk vakgebied succes hebben.

Er zijn eigenlijk drie grote stappen in het succesvol wisselen van baan. Allereerst moet je werkervaring opstapelen, dan je sterke vaardigheden in de verf zetten en tot slot de sprong wagen en solliciteren.

Dit bericht is gepost op 10 March 2008 om 10:46 uur en is geplaatst in Carrière.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.