Fouten om te vermijden in je cv

Een cv opstellen lijkt eenvoudig, maar is het niet. Een curriculum vitae is je eerste sleutel tot succes. Op basis van je sollicitatiebrief en je cv vormt een potentiële werkgever zich een beeld over jou. Het is immers het eerste dat hij van je te zien krijgt. Hier vind je alvast wat je absoluut moet vermijden bij het opstellen van je cv.

Je cv te lang maken

Een werkgever moet je cv in minder dan een minuut kunnen lezen. Je kunt kiezen voor een chronologisch of een vaardighedencv, maar het mag nooit langer dan twee pagina’s zijn. Een curriculum vitae is een begrijpelijk document met de nadruk op je professionele kwalificaties. Het bestaat uit een samenvatting van je vaardigheden en een achtergrondschets van je carrière: studies, vorige functies, prijzen, onderzoekservaring en publicaties.

Je cv te algemeen maken

In de meeste gevallen wordt je cv begeleid door een sollicitatiebrief. In je cv kun je de specifieke informatie geven, die je in je brief niet kwijt kon. Verspil deze kans niet. je cv kan hetzelfde blijven als je voor meerdere bedrijven en functies solliciteert die allemaal erg op elkaar lijken. Maar als dat niet het geval is, kan je het best aanpassen aan het bedrijf waarvoor je solliciteert.

Niet letten op je spelling en grammatica

Voordat je je cv per e-mail verstuurt of uitprint en op de post doet, ga je best nog eens met de spellingscontrole van je tekstverwerker over het document. Maar vergeet niet dat ook die controle vaak foutjes over het hoofd ziet. Lees je cv dus verschillende keren na. Twijfel je aan je capaciteiten op het gebied van de Nederlandse taal? Laat iemand die je vertrouwt het dan nalezen.

Te veel informatie willen geven

Zoals al eerder gezegd, moet de potentiële werkgever je cv in een minuut tijd kunnen lezen. Laat iemand die je kent het cv eens lezen en controleer hoe lang hij of zij erover doet. Veel mensen proberen op de beperkte ruimte van hun cv te veel informatie te ballen over hun kwaliteiten en vaardigheden, maar vergeten dat dit er heel rommelig uitziet.

Je cv rommelig presenteren

De meningen over hoe een degelijk cv eruit zou moeten zien, verschillen nogal. Maar over het algemeen kun je stellen dat felle kleurtjes uit den bozen zijn. Een ander kleurtje papier of een origineel lettertype kunnen wel nog fris overkomen, maar over het algemeen is een cv zwarte tekst op een witte achtergrond.

Houd de vormgeving van je cv dus sober, tenzij je werk zoekt in bepaalde sectoren, zoals grafische vormgeving. Als je je cv per post verstuurt, let dan zeker op de keuze van je papier. Je cv op goedkoop papier versturen, geeft een verkeerd signaal aan de werkgever.

Liegen in je cv

De verleiding om je academische en professionele achtergrond een beetje beter voor te stellen dan ze is, kan erg grootzijn. Welke werkgever gaat nu onderzoeken of je daadwerkelijk praeses was van de studentenclub of dat je bij je vorige werkgever al die extra taken op je nam? Wel, de meeste bedrijven hebben een degelijke HR-manager in dienst, die je verleden helemaal onder de loep neemt. Lieg dus nooit op je cv.

Stel je eens voor dat je betrapt zou worden en wat de consequenties ervan zouden zijn. Wees tevreden met je academische achtergrond en je professionele ervaring en probeer die zo goed mogelijk voor te stellen. Een leugen op een cv kan je voor de rest van je leven achtervolgen.

Te veel informatie geven

‘Less is more’ is het motto dat je altijd in je achterhoofd moet houden bij het opstellen van je cv. Geef dus alleen de feiten. Zo hoef je bijvoorbeeld niet uitgebreid uit de doeken te doen waarom je nu werkloos bent. Vermeld ook geen persoonlijke zaken, zoals hoe je eruit ziet of wie je partner is. Hoe meer je van jezelf blootgeeft op een cv, hoe groter het risico dat je cv niet weerhouden wordt. Als je op je vorige werk een grote ruzie had met de baas, laat dat dan weg. Heb je eigendom van het bedrijf gestolen, vermeld het dan niet.

Te weinig informatie geven

Een te grote hoeveelheid informatie is niet goed, maar een te kleine ook niet. Gewoon de naam geven van het bedrijf waarvoor je werkt of werkte en de functie die je er uitoefende, zal niet volstaan. Geef meer informatie over wat de functie inhoudt en wat je belangrijkste realisaties zijn tot nu toe. de Hr-manager moet nieuwsgierig genoeg worden om je uit te nodigen voor een gesprek.

Te bescheiden zijn

Veel sollicitanten vermelden belangrijke verwezenlijkingen niet omdat ze te bescheiden zijn. Vergeet niet dat een cv geen maatstaf voor je arrogantie is. Zo’n kans om jezelf in een goed daglicht te stellen, moet je niet laten liggen. Heb je bijvoorbeeld een uitstekende thesis geschreven over een onderwerp dat relevant is voor de werkgever, vermeld dat dan zeker.

Dit bericht is gepost op 11 March 2008 om 10:48 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.