10 fouten bij een carrièreverandering

Herinner je je de dagen nog dat mensen een heel leven lang dezelfde job hadden? Die tijd lijkt nu lang geleden. In onze huidige samenleving is een carrièremove vaak een noodzakelijke stap als je vooruit wilt komen en je inkomen verhogen. Toch begaan de mensen die van job willen veranderen vaak ook grote blunders, die gemakkelijk te vermijden zijn.

1. Je hebt geen echte reden voor verandering

Een carrièreverandering is iets anders dan eens van ontbijtgranen wisselen. Sommige mensen zijn nooit tevreden en hebben een chronische obsessie met verandering. Mensen die om de haverklpa van jon willen veranderen, hebben een identiteit- en vertrouwenscrisis.

2. Je hebt een gebrek aan kennis en ervaring

Zonder de nodige kennis en ervaring, kan een carrièreverandering gedoemd zijn te mislukken. Als je per toeval toch de HR-manager weet te overtuigen, zul je snel door de mand vallen. Volg een opleiding, doe aan zelfstudie of loop een stage in de sector waarin je graag zou willen werken.

3. Je doet het voor het geld

Is geld de wortel van alle kwaad? Dat niet, maar als je alleen omwille van het geld een carrièreverandering overweegt, ben je gedoemd te mislukken. Levenskwaliteit en werkplezier zullen eerder bepalend zijn voor de mate waarin jij tevreden bent met je job.

4. Je voelt je aangetrokken tot een ‘hippe’ job

Misschien voel je je wel aangetrokken tot een sector die op dat moment heel erg ‘in’ is? Vergeet dan niet dat de economie een natuurlijke cyclus volgt. Voor iedere piekperiode, is er ook een dal. Denk bijvoorbeeld aan de dotcom-hype. Die is ook niet blijven bestaan.

5. Je kijkt niet verder dan je neus lang is

De grote problemen hier zijn ambitie en angst. Angst voor het onbekende, om specifiek te zijn. Velen die een carrièreverandering overwegen kijken niet uit naar de jobs die zij kunnen uitoefenen. Doe je huiswerk en breid je zoektocht uit. Vergeet niet dat kennis en ervaring belangrijk zijn. Maar het zou jammer zijn als je kansen liet liggen omdat je er gewoon geen weet van had.

6. Je wilt te veel studeren

Een probleem dat zich in de huidige werkmarkt wel vaker stelt. Denk eerst een na of je nog wel een ander diploma nodig hebt.  Veel mensen denken dat ze met een nieuw diploma verzekerd zijn van werk en veel meer betaald zullen krijgen, maar in de praktijk blijkt dat vaak tegen te vallen.

7. Je rekent te veel op hulp van buitenaf

Interimbureaus, headhunters en carrièresites beweren allemaal het antwoord te hebben op jouw plannen voor een carrièreverandering. Veel mensen wachten dus op een telefoontje… en blijven wachten. Dit is dus niet de juiste aanpak. Pak het heft in eigen handen.

8. Je hebt geen goed cv

Je cv is de poort tot een nieuwe carrière. Stof het af en geef het wat meer glans voordat je het naat potentiële werkgevers verzendt. Een slecht of onvolledig cv zal al je kansen verknallen.

9. Je hebt te weinig contacten

Een degelijk netwerk verhoogt je kansen op een drastische carrièreverandering. Plan op voorhand en vraag rond voordat je begint te zoeken. Wees schaamteloos en stoutmoedig als je mensen benadert. Zo moet je nu eenmaal te werk gaan als je in de zakenwereld namen of telefoonnummers te weten wilt komen.

10. Je hebt een gebrek aan zelfvertrouwen

Als je een carrièreverandering wilt, moet je stevig in je schoenen staan en zelfs op het brutale af zijn. Rijd met volle kracht vooruit en wees er van overtuigd dat het gaat lukken. Om een nieuwe carrière te starten, heb je de mentaliteit van een winnaar nodig.

Dit bericht is gepost op 18 March 2008 om 12:19 uur en is geplaatst in Carrière.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.