Hoe schrijf je een ontslagbrief?

De tijd is gekomen om te stoppen met je job. Je hebt er lang over nagedacht, je hebt de plus-en minpunten overlopen en je hebt een goed beeld over je nieuwe baan en de eventuele zoektocht ernaar. Het is tijd om je ontslagbrief te schrijven.

Is dat noodzakelijk, zo’n ontslagbrief? Het antwoord is ‘ja’. Een ontslagbrief is meer dan enkel een formaliteit of een teken van beleefdheid. Het is een heel belangrijke stap je in je carrière. Je brief zal bewaard worden in je persoonlijk dossier op de personeelsdienst. Als je je huidige werkgever als referentie nodig hebt of als je je ooit opnieuw komt solliciteren, zal een ontslagbrief van hoge kwaliteit een goede indruk op de directie nalaten. Hieronder vind je enkele tips om het goed te doen.

1. Maak een professioneel uitziend document

Gebruik kwaliteitsvol, wit papier en zorg dat het goed is geschreven. Lees je brief dus zorgvuldig na en gebruik in geen geval de hoofding van het bedrijf. Zet je thuisadres bovenaan de brief en sluit af met je naam en handtekening.

2. Wees duidelijk

Zeg al in de eerste zin dat je ontslag neemt. Zorg dat je brief niet een onvolwassen of bedreigende toon heeft. Een ontslagbrief is onherroepelijk en is dus geen middel om een hoger loon of betere werkomstandigheden af te dwingen.

3. Som op wat je verwezenlijkt hebt

Maak duidelijk wat je allemaal verwezenlijkt hebt in het bedrijf, maar maak het niet te langdradig. Zorg dus dat het bedrijf goede herinneringen aan je overhoudt, zonder egocentrisch over te komen. Denk eraan dat dit materiaal in de toekomst nog gebruikt kan worden.

4. Druk je appreciatie uit

Bedank je baas en toon appreciatie naar je collega’s toe. Ook als je dolgelukkig bent dat je van die idioten af bent, zeg je best iets positiefs. Wens het bedrijf succes, zodat je geen bruggen opblaast tussen de firma en jezelf.

5. Specificeer een vertrekdatum

Geef je vertrekdatum duidelijk aan. Best verwittig je twee weken op voorhand, maar je bedrijf kan het ook anders reglementeren. Zorg dat je alle persoonlijke correspondentie verwijderd hebt van je computer en dat je al het geld dat je toekomt ook op je rekening hebt staan.

6. Wees neutraal

Het is niet nodig om redenen voor je vertrek te vermelden, niet in je brief en ook niet tegen je baas. Ga niet natrappen en blijf neutraal. Je baas zal je proberen tegen te houden en misschien wordt hij wel kwaad. Blijf kalm en ga professioneel met hem om.

7. Houd je toekomstplannen voor jezelf

Laat je nieuwe werkgever erbuiten. Hoe enthousiast je ook bent over je nieuwe job, houd het voor jezelf. Als je beslist om opnieuw te gaan studeren of die langverwachte wereldreis te maken, mag je dat wel melden. Het laat de deur op een kier om misschien nadien terug te keren.

8. Pas je brief zorgvuldig aan

Hoe lang moet je brief zijn? Houd het bij één pagina. Zorg ervoor dat je het zorgvuldig aanpast zodat overbodige informatie gebannen wordt. Beperk je tot 200 à 350 woorden.

9. Geef je brief persoonlijk af

Geef je brief aan je baas af op het moment dat je hem mondeling inlicht. Verzorg ook je timing. Je ontslag melden op het moment dat een belangrijke stap in het bedrijf genomen wordt, is geen goed plan en zegt veel over je professionaliteit. Dien je ontslag nooit in als je baas op vakantie is, ook al mag je de man echt niet. Bespreek je ontslag nooit met een collega voor je je brief hebt ingeleverd.

Met een ontslagbrief sluit je een deur, maar het kan ook deuren openen in de toekomst. Zorg dat je herinnerd wordt voor je kwaliteitsvolle werk, je professionaliteit en de sportieve manier waarop je vertrok. Schrijf een perfecte ontslagbrief en je firma zal er zeker spijt van hebben van jou afscheid te moeten nemen.

Dit bericht is gepost op 17 March 2008 om 12:09 uur en is geplaatst in Ontslag.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.