Hoe dwing je een promotie af?

Als je de professionele ladder wil opklimmen, zijn hard werk, een goede timing en wat geluk mooi meegenomen. Het zou fantastisch zijn als je academische resultaten, je kwaliteiten in je werk en evaluaties deuren voor je zouden openen, maar een carrière uitbouwen zit iets gecompliceerder in elkaar. Je moet je eigen plan ontwerpen en daarna ook uitvoeren. Hier vind je tips om die promotie te krijgen.

1. Beheers je huidige job

Ook al wil je je huidige job niet je leven lang uitvoeren, doe toch je best. Houd je verwezenlijkingen goed bij en zoek mogelijkheden om de productiviteit te verhogen. Bied weldoordachte, kostenbesparende suggesties aan de baas aan en accepteer constructieve kritiek. Wees voorbereid op elke situatie zonder in de verdediging te gaan, anderen verwijten te maken of je imago naar de vaantjes te helpen.

2. Neem extra taken aan

Plan je strategie. Soms is het beter om een reeks kleinere taken aan te nemen dan een bombastisch groot project naast je gewone werklast. Anderen zullen de meer evidente verantwoordelijkheden op zich nemen, terwijl jij je waarde bewijst met de minder evidente zaken.

3. Houd je baas te vriend

Ook al heb je je baas niet graag, zorg dat de directie weet dat hij succesvol is. Wanneer je baas promotie zou krijgen, kan jij mogelijk zijn opvolger worden. Zorg dat ‘kennis’, ‘bekwaam’ en ‘enthousiast’ je kenmerken worden. Maar word ook niet te close met de baas. Als hij ontslaan wordt voor zijn incompetentie, wil jij niet als schuldige aangeduid worden.

4. Houd contact met de personeelsdienst

Bevriend worden met mensen van de personeelsdienst, zal je helpen om  als eerste op nieuwe vacatures in te spelen. Zij kunnen je ook meer vertellen over handige bijscholingen. Zorg dat men weet dat je  werkt met een langetermijnvisie.

5. Zorg voor een positieve relatie met je collega’s

Je zult niet iedereen op je werk even leuk vinden, maar dat hoeft niemand te weten. Wees vriendelijk en hoffelijk op elk moment. Wees een ‘team player’ en erken de inspanningen van je collega’s. Op die manier win je hun vertrouwen en respect. Kijk ook uit voor je reputatie. Houd je persoonlijke relaties privé en zeg niets dat tegen jou gebruikt kan worden.

6. Etaleer je leiderskwaliteiten

Bied ondersteuning aan andere werknemers, erken speciale verwezenlijkingen en organiseer gelegenheden waarbij iedereen elkaar beter leert kennen. Het hele team zal als één blok voor je vallen.

7. Zorg voor een opvolger

Als je de enige bent die je job door en door kent, zal je die job voor altijd blijven uitoefenen. Deel dus je kennis en vaardigheden. Vraag, als je op vakantie bent, aan je collega’s om zaken af te handelen en zo hen te leren hoe ze jouw job correct moeten doen. Op die manier kun je sneller doorgroeien, aangezien er een opvolger klaarstaat.

8. Zorg voor een mentor

Zoek iemand die je vertrouwt, liefst een manager met heel wat ervaring en een groot netwerk van vrienden. Vraag advies en praat over je carrière.

9. Volg bijscholing

Je kunt altijd bijleren. Schrijf je dus in voor avondschool, seminaries of andere workshops. Vraag je mentor of je baas wel eerst of de bijscholing zou bijdragen aan de waarde van het bedrijf. Lees boeken en andere publicaties over je werk en schrijf je in voor nieuwsbrieven. Zorg dat je op de hoogte bent van de actualiteit en weet waarover je spreekt.

10. Zorg voor een onberispelijk uiterlijk

Het is moeilijk een nieuwe adjunct-directeur te zien in iemand die erbij loopt als een tuinman. Als hemden de standaard zijn in je bedrijf, zorg dan dat die van jou netjes gestreken en van goede kwaliteit zijn. Verzorg je kapsel en zorg ervoor dat je schoenen glanzen.

11. Presenteer jezelf

Als je één van de directeurs ontmoet, introduceer je dan op een manier waarop de man benieuwd raakt naar de persoon achter je. Zorg dat de managers je herinneren, maar kijk uit dat je niet te egocentrisch overkomt. Ambitie is goed, maar je wilt niet een zelfingenomen indruk achterlaten.

12. Verzorg je timing

Meestal is het niet goed om te vragen naar promotie. Vermijd de vraag als je ziet dat je baas er gestresseerd bijloopt, maar kies je timing weldoordacht en laat weten dat je je verantwoordelijkheden wil opnemen. Een wanhopige indruk nalaten is ook uit den boze. Ga dus niet overhaast te werk.

Promoties komen niet zomaar uit de lucht vallen. Als iemand anders de door jou gedroomde promotie krijgt, ga dan niet het kind uithangen. Blijf de bovenstaande tips volgen en misschien zit er dan nog wel een veel betere positie in. Blijf denken op lange termijn, wees integer, vol vertrouwen en werk hard, zodat je je promotie verdient.

Dit bericht is gepost op 17 March 2008 om 11:57 uur en is geplaatst in Carrière.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.