Hoe verklaar je gaten in je cv?

Mensen die vanaf het moment dat ze afstuderen tot hun pensioenleeftijd aan een stuk door aan het werk zijn, vormen steeds meer de regel dan de uitzondering. Mensen nemen vaak een of meerdere sabbatjaren om te reizen, zichzelf te bekwamen, voor een ziek familielid te zorgen, vrijwilligerswerk te doen, enz. Er bestaan wel 1001 redenen om je werk een jaartje aan de kant te zetten. Of ze zijn een periode werkloos en gebruiken die tijd nuttig.
Maar wat als je terug aan het werk wilt? Een lege ruimte op je cv, hoe pak je dat best aan?

Functioneel cv

De beste manier om je cv op te stellen wanneer je pas terug je eerste stappen op de arbeidsmarkt zet, is in de vorm van een functioneel cv of vaardigheden-cv. Als je kiest voor een standaard chronologisch cv, vallen gaten in je carrière veel meer op.

Persoonlijke gegevens: hetzelfde als in een chronologisch cv
Statement: dit deel moet niet langer zijn dan een korte paragraaf waarin je je meerwaarde voor het bedrijf uit de doeken doet.
Relevante vaardigheden: vermeld alleen de vaardigheden die relevant zijn voor deze job. Leg ook uit waarom je jezelf deze vaardigheden toebedeelt en hoe je ze vergaard hebt. Die vaardigheden komen niet noodzakelijk voort uit eerdere werkervaringen, maar ook uit vrijwilligerswerk, hobby’s, enz.
Professionele ervaringen: je eerdere werkervaringen, hetzelfde als in een chronologisch cv.
Opleiding: je diploma(‘s) en andere opleidingen, hetzelfde als in een chronologisch cv.
Andere ervaringen: hier kun je al je ervaringen kwijt die je hebt opgedaan in de periode dat je niet aan het werk was.

Sollicitatiebrief

De vraag naar wat je in de periode dat je niet werkte hebt gedaan, zal vroeg of laat wel opduiken. Je kunt dus wachten tot je sollicitatiegesprek, maar je kunt het onderwerp ook zelf aansnijden in de brief.

Wees kort in je sollicitatiebrief en weid er niet te veel over uit. Blijf positief. Als je een periode niet gewerkt hebt omdat je bedrijf failliet ging, maak daar dan geen woorden aan vuil. Vermeld hoe productief je was gedurende de tijd dat je werkloos was.

Dit bericht is gepost op 19 March 2008 om 15:17 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.