Waar werkgevers op letten in een cv

Het schrijven van een cv is een hele opgave. Sommigen slagen erin hun levensverhaal over 10 bladzijden te spreiden, anderen weten al na een half blad niet meer wat te schrijven. Bij het schrijven van je curriculum vitae moet je de juiste informatie op de juiste plaats weten te zetten. Enkel dan zal jouw cv opvallen bij je (hopelijk) toekomstige werkgever.

Doeltreffende inhoud

Begin altijd met een inleidende motivatiebrief, hiermee kan je meteen aantonen dat jij perfect geschikt bent voor de baan. Je cv begin je met relevante informatie zoals voorgaande jobs in dezelfde sector of behaalde diploma’s.

Verzorg ook de opmaak, zodat je cv niet te druk overkomt. Als je veel verschillende banen hebt gehad, ga dan enkel dieper in op relevante werkervaring. Zo kom je minder snel over als jobhopper.

Wees volledig met betrekking tot de informatie over je voorgaande jobs of ervaringen. Je mag zeer specifiek zijn over je vroegere carrière, geef bijvoorbeeld een opsomming van de gebouwen die je tekende als architect. Daarnaast vermeld je best ook als je aan je job gerelateerde interesses hebt. Vergeet je kennis van verschillende talen zeker niet te vermelden.

Aangename presentatie

Schrijf je CV zoveel mogelijk in de actieve tijd en houd je zinnen kort. Opsommingtekens kunnen helpen om het overzicht op je cv te behouden. Zo vindt je werkgever de informatie snel terug.

Overdrijf zeker niet met kleuren en verschillende lettertypes. Werkgevers zitten meestal niet te wachten op een cv die eruit ziet als een kleurboek. Je lay-out moet zo opgebouwd zijn dat de informatie het meest opvalt en niet de lay-out zelf.

Ten slotte iets wat veel mensen in hun haast wel eens vergeten. Laat je cv eens nalezen door een vriend of vriendin. Vaak lees je over je eigen fouten heen. Door je cv te laten nalezen, haal je kleine typefoutjes er meteen uit.

Wees de persoon die de werkgever zoekt

Wanneer je aan je cv aan het werken bent, houd het dan simpel. Je cv moet geen literair meesterwerk zijn. Zet je positieve punten in de verf, maar lieg niet over kwaliteiten of behaalde diploma’s. Al heb je de job, de waarheid komt altijd terug boven. Je werkgever zal liegen zeker niet appreciëren. Je kan later alsnog ontslagen worden voor je oneerlijkheid.

Ten slotte nog het volgende nog even mee geven. Je cv bezorgt je de job niet, wel jouw persoonlijke doen en laten. Daarnaast zal je sollicitatiegesprek doorslaggevend zijn voor de werkgever. Maar indien je cv opvalt, zal dit een troef zijn, zelfs nog voordat de werkgever je ontmoet heeft.

Dit bericht is gepost op 26 March 2008 om 16:41 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.