De etiquette van een sollicitatiegesprek

Je overtuigende sollicitatiebrief en cv hebben hun werk gedaan… Een sollicitatiegesprek is de eerste grote stap naar die job die je zo graag wilt. Onthoud dat het in een gesprek niet je vaardigheden zijn die de doorslag geven, maar je persoonlijkheid. Goede manieren zijn in een sollicitatiegesprek dus erg belangrijk.

Wees stipt

De persoon of personen die je de vragen stellen hebben het waarschijnlijk, zoals iedereen, erg druk. Laat hen zien dat hun tijd waardevol is voor jou. Te laat komen geeft de indruk dat je egoïstisch, chaotisch of onbeleefd bent.

Kleed je gepast

Als je naar een sollicitatiegesprek gaat, stem je outfit dan af op het bedrijf waarvoor je gaat solliciteren. Een goed trucje is te kijken naar wat als norm geldt op de werkvloer van dat bedrijf. Jij zou je net dat tikkeltje meer moeten opkleden. Je te veel of te weinig opkleden leidt de aandacht af van waar het echt om draait.

Als iedereen op de werkvloer een jeans en een t-shirt draagt, kies dan voor een geklede broek en een hemd met lange mouwen. Als iedereen een geklede broek en een hemd met lange mouwen, draag dan een kostuumvest en een stropdas.

Besteed aandacht aan de handdruk

Een handdruk is een fysieke interactie tussen mensen. Een stevige handdruk waarbij je het hand een of twee keer op en neer schudt geeft de indruk dat je een minzaam en open persoon bent. Een goede handdruk kan ervoor zorgen dat je je al meteen op je gemak voelt.

Neem een zelfzekere lichaamshouding aan

Tijdens het interview zul je nog verschillende keren moeten tonen dat je de juiste etiquette beheerst. Spreek geanimeerd en articuleer duidelijk. De interviewer zou niet moeten vragen of je iets kunt herhalen of zich afvragen of hij/zij je goed gehoord heeft.

Kijk de interviewer in de ogen. Daarop reageert iedereen positief. Heb je het er moeilijk mee, staar dan naar zijn/haar voorhoofd.

Zit rechtop maar ontspannen in je stoel en maak gebaren om je beweringen te ondersteunen. Zak zeker niet onderuit! Probeer de naam van de interviewer te gebruiken, maar met mate. Dat toont aan dat je betrokken bent en luistert.

Bedank tweemaal

Op het einde van het sollicitatiegesprek, zal je de interviewer bedanken. Bedank hem/haar twee keer, een keer voor zijjn/haar tijd en een keer voor de kans die je kreeg.

Dont’s

Laat niet merken dat je slecht voorbereid bent
Zoek op voorhand zoveel mogelijk informatie op over het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Vergeet niet dat je interviewer voor dit bedrijf werkt. Spreid je kennis tentoon, maar kom niet betweterig over.
Geef niet af op ex-werkgevers
Kan je echt niets goeds zeggen over het bedrijf waarvoor je werkte, zeg dan niets. Het getuigt van weinig respect op je ex-werkgever(s) af te geven, te meer omdat er niemand daar is om zich te verdedigen.
Lieg niet
Liegen is absoluut not done in een sollicitatiegesprek. Wees gerust, vroeg of laat komen je leugens uit en word jij (terecht) als onbetrouwbaar bestempeld.

Dit bericht is gepost op 8 april 2008 om 16:14 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Hoe los je een conflict tussen collega’s op?
Telewerk, hoe pak je het aan?