Telewerk, hoe pak je het aan?

De laatste jaren is telewerk, thuiswerk met behulp van een computer en telecommunicatieverbindingen, aan een snelle opmars bezig. De vele voordelen ervan zijn dan ook niet op een hand te tellen.

Wij sommen de voor- én de nadelen nog eens voor je op en geven je tips om met telewerk van start te gaan.

Voordelen

Je verliest minder tijd in het verkeer
De gemiddelde werknemer is iedere dag ongeveer een uur kwijt aan het vervoer van en naar zijn werk. Kostbare tijd die je goed kunt gebruiken

Je kunt je kleden zoals je wilt
Iedere dag een kostuum dragen, kan op de duur een zware last worden. als je van thuis uit werkt, kun je aantrekken wat je wilt. Zie je jezelf al in trainingspak voor je computerscherm zitten? een verademing!

Je kiest je eigen uren
Als je thuis werkt, kun je zelf kiezen wanneer je begint en stopt, zolang het werk maar gedaan wordt. Dit geldt niet voor alle thuiswerkers. Sommigen moeten in verbinding staan met het kantoor. Maar over het algemeen ben je toch een stuk vrijer dan een bureauwerker.

Bespaar op je aankopen
Als je thuiswerk doet, is de kans erg groot dat je werkgever het materiaal, je computer, software, bureau, stoelen en andere spullen die je nodig hebt terugbetaalt.

Nadelen

Geen kantoor betekent geen structuur
Werknemers reageren verschillend op andere werkomstandigheden. Thuiswerk vereist een zekere discipline en zelfstandigheid. Niemand zal je immers zeggen terug aan het werk te gaan. Ook zal er geen technische dienst klaarstaan wanneer je computer-, internet- of andere technische problemen ondervindt.

Je bent altijd op je werk
Als je een workaholic bent, kan de overgang naar thuiswerk niet zo vlot verlopen. Je hebt geen kantoor in de traditionele zin van het woord, maar eigenlijk ben je altijd op je werk.

Je bent nooit op het werk
Als je je werk niet graag doet en de hele dag uitkijkt naar het moment waarop je mag vertrekken, kan thuiswerk een zware valstrik zijn. Voor je het weet stel je alles wat je vandaag had kunnen doen uit tot morgen.

Geen persoonlijk contact betekent (misschien) geen promotie
Als telewerker is het risico groter dat je veel goed werk levert en er weinig voor terugkrijgt.

Hoe begin je eraan?

Natuurlijk kan iedereen die op zelfstandige basis werkt een thuiskantoor inrichten. Maar vandaag maken ook grote bedrijven al de overstap naar telewerk. Bepaalde jobs lenen zich uitstekend tot telewerk. Denk aan programmeurs, freelance schrijvers, verkoops- en administratieve functies.

Als je al een van die jobs uitoefent, kun je je baas proberen te overtuigen van de voordelen van thuiswerk. Je wilt hem twee zaken aantonen: waarom thuiswerk zoveel voordelen heeft en waarom het zal leiden tot betere resultaten.

Stel een schema op en houd je eraan
Een van de grootste risico’s voor thuiswerk is de verleiding om eens een dagje vrij te nemen. Als je een schema opstelt en je er strikt aan houdt, kun je je vooruitgang nauwgezet volgen en je ervan verzekeren dat je evenveel gedaan krijgt als toen je nog op kantoor werkte.

Werk in een echt kantoor
Vanuit de zetel in je woonkamer werken zal je productiviteit niet ten goede komen. Niet alleen is het niet praktisch, maar het zal je ook niet het gevoel geven dat je echt aan het werk bent. Neem de tijd en de moeite een echt kantoor op te richten.

Blijf in contact
Of je nu een zelfstandige ondernemer bent of een thuiswerker in dienst van een bedrijf, zorg ervoor dat je in contact blijft met je baas en je klanten. Telefoon, fax en e-mail zijn de wapens bij uitstek voor een thuiswerker.

Werk zoals je zou werken op kantoor
Volg dezelfde routine als je en maak pas regelmatig dingen aan.

Dit bericht is gepost op 9 April 2008 om 10:01 uur en is geplaatst in Geld verdienen, Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.