Ontslagen? Blijf niet bij de pakken zitten!

Je bent je baan kwijtgeraakt…. wat nu? Of je nu ontslagen bent omwille van persoonlijke redenen of omwille van herstructureringen binnen het bedrijf waar je werkt, waarschijnlijk ben je in eerste instantie gechoqueerd en word je daarna kwaad. Door het lint gaan is helemaal geen goed idee. Bewaar je kalmte en volg de volgende zeven stappen om deze moeilijke periode te doorstaan.

Onderhandel over je ontslagvergoeding

Als je ontslagen wordt, krijg je in de meeste gevallen een ontslagvergoeding. Zoek zeker op wat je rechten en plichten zijn. In sommige bedrijven kun je nog onderhandelen over de hoogte en de duur van je ontslagvergoeding. Niet opgenomen vakantiedagen krijg je sowieso betaald.

Vraag om referenties

Als je ontslagen werd om redenen waar jij niets aan kunt doen, kun je best om positieve referenties of aanbevelingen vragen.

Bewaar je klasse

Je kunt misschien wel het gevoel hebben onrechtvaardig behandeld te zijn, en je ontslag niet verdiend te hebben, maar het leven is niet altijd eerlijk, en werkgevers dus ook niet. Stap dus buiten met opgeheven hoofd en een lach op je gezicht. Bedank je baas en je collega’s voor de kans die je kreeg met hen samen te mogen werken. Zo zal je werkgever denken dat hij een geweldige werknemer verliest. Je weet nooit wanneer er weer plaatsen vrijkomen.

Maak een beetje plezier

Neem voordat je begint uit te kijken naar een nieuwe job een week vrij om te ontspannen en je batterijen op te laden. Ga uit met je vrienden, boek een korte vakantie of lees die boeken die al zo lang ongelezen op je salontafel liggen.

Ga op zoek naar een nieuwe job

Blijf niet bij de pakken neerzitten en start je zoektocht naar een nieuwe job. Update je cv, stuur het door naar bedrijven en plaats het op jobsites. Vertel in sollicitatiegesprekken niet meteen dat je ontslagen werd, maar lieg ook niet wanneer het onderwerp ter sprake komt.

Gebruik je tijd om jezelf te verbeteren

Terwijl je werkloos bent en op zoek bent naar een nieuwe jo, kun je je vrije tijd gebruiken om nieuwe dingen te leren. Ga niet de hele dag in je luie zetel voor tv hangen. Doe in de plaats daarvan iets productiefs. Volg een taalcursus, leer omgaan met nieuwe softwareprogramma’s, leer nieuwe mensen kennen en netwerk.

Dit bericht is gepost op 9 April 2008 om 11:21 uur en is geplaatst in Ontslag.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.