Perfectioneer je cv

Een goed cv behoort tot de basisuitrusting van elke werkzoekende. Steek er dus voldoende tijd en energie in, en houd rekening met de volgende tips.

De sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief vormt het eerste contact tussen de werkgever en de werkzoekende. En zoals je weet, is de eerste indruk belangrijk.Je sollicitatiebrief mag niet langer zijn dan een pagina. Zowel je brief als je cv moeten persoonlijk zijn. Een standaard cv met niets anders dan de verplichte informatie maakt een slechte indruk.

De begeleidende sollicitatiebrief moet conform de regels zijn. Je begint met de datum en je naam en adres.

In de eerste alinea leg je kort uit wanneer en waar (krant, internet…) je de vacature gelezen hebt.

De tweede alinea beschrijft je professionele ervaring. Geef enkel relevante informatie en haal specifieke voorbeelden aan van vroegere verwezenlijkingen. Vermijd vage omschrijvingen, je boodschap moet klaar en duidelijk zijn. Indien nodig kan je deze alinea in twee kleinere alinea’s verdelen.

De derde alinea moet kort en krachtig zijn en uitsluitend bestaan uit korte zinnen. Hier moet je de werkgever eraan herinneren dat jij uitermate geschikt bent voor de job. Sluit af met een passende formule als “Hoogachtend” en zet je handtekening bij je naam.

Structuur van een cv

Een cv moet een vlotte en logisch informatiestructuur hebben. De organisatie van de verschillende onderdelen hangt af van je karakter en van de aard van de job. Wanneer je bijvoorbeeld solliciteert voor een internationale functie, kan je je talenkennis als eerste vermelden.

Werkgevers ontvangen veel sollicitatiebrieven en moeten dus selecteren. Die selectie gebeurt op basis van relevantie. Geef ze dus meteen de informatie die ze willen hebben, opdat ze jouw cv zeker aandachtig bekijken.

Professionele ervaring is een cruciaal punt. Op basis van je ervaring wordt beslist of je een geschikte kandidaat bent voor de job. Vernoem daarom de firmanaam, je functie en de periode van tewerkstelling van elke job die je ooit gehad hebt.

De andere onderdelen kan je aanpassen aan de job. Goede studieresultaten en prijzen tonen je talent en zullen zeker niet onopgemerkt blijven. Je kunt ook je hobby’s vermelden: specifieke interesses verraden soms karaktereigenschappen die werkgevers hoog inschatten.

Witruimte en inhoud

Een goed cv is overzichtelijk en leest vlot. Titels, onderverdelingen en opsommingen in punten brengen structuur in je cv en benadrukken essentiële informatie. De inhoud is natuurlijk het belangrijkste, maar de witruimte bepaalt de leesbaarheid van je cv. Maak daarom gebruik van identieke marges, enkele en dubbele witregels en vetdruk. Maak je cv niet alleen inhoudelijk, maar ook visueel aantrekkelijk.

Vergeet niet je cv regelmatig bij te werken, zodat het steeds een up-to-date beeld geeft van je persoonlijkheid. De eerste indruk is essentieel. Laat je hier dus van je sterkste kant zien en presenteer het perfecte cv.

Dit bericht is gepost op 17 April 2008 om 10:24 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.