Online solliciteren: veilig of niet?

Lopen bij het invoegen van jouw persoonlijke gegevens op een jobsite de rillingen over je rug? Of denk jij dat het internet deze gegevens mooi geheim houdt voor iedereen?

Online solliciteren is erg handig, maar soms ook gevaarlijk. Volgens verschillende onderzoeken stegen identiteitsdiefstallen aanzienlijk de voorbije jaren. Maar hoe kan je dit voorkomen?

1. Maak een nieuw e-mailadres aan voor je zoektocht.

Door een nieuw e-mailadres te creëren voorkom je dat je persoonlijke e-mailadres in de foute handen terechtkomt. Daarbij is het best om je e-mailadres een naam te geven die geen verbanden heeft met je persoonlijke informatie. Gebruik dus zeker niet je voor- en achternaam. Kies liever voor een naam dat de functie van je sollicitatie beschrijft. Vb : salesmanager2008@…

2. Gebruik de extra mogelijkheden van de site.

Sommige jobsites hebben verschillende functies om je identiteit verborgen te houden. Meestal zijn er drie mogelijkheden. Bij de eerste kan iedereen je cv vrij bekijken. De tweede keuze is meer anoniem, maar werkgevers kunnen nog steeds je cv zien als hij relevant is voor de aangeboden functie. Ten slotte maakt de derde keuze het onmogelijk voor werkgevers om je gegevens te bekijken. Maar jij kan wel gemakkelijk op de openstaande vacatures reageren zonder je informatie nogmaals te moeten ingeven.

3. Hou je referenties vaag.

Het zou nutteloos zijn om je eigen identiteit geheim te houden, maar die van je huidige of voormalige jobs grondig aan te kaarten in je cv. Daarom is het best om je referenties zo vaag mogelijk te houden. Vermeld bijvoorbeeld dat je in de financiële sector werkte als boekhouder, maar niet bij welk bedrijf.

4. Vermeld sommige vertrouwelijke gegevens gewoon niet.

Behalve als de nieuwe werkgever uitdrukkelijk om je bankrekeningnummer of rijbewijsnummer vraagt, plaats je deze gegevens niet op je cv. Werkgevers hebben ze enkel nodig indien ze zeker zijn dat ze jou gaan aannemen als nieuwe werkkracht. Maar vooraleer je zo ver bent, vermeld je ze best niet op het net.

Dit bericht is gepost op 28 April 2008 om 11:06 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.