Wat is telewerken?

De wekker gaat af om 7 uur. Je neemt een snelle douche en vervolgens ook een snelle hap. De auto, trein, tram of fiets brengt je daarna naar je kantoor, waar je net op tijd aankomt om 9 uur. Dit is heel normaal natuurlijk. Maar eigenlijk zijn we al twee uur onderweg naar onze baan zonder enige uitbetaling. Twee uur die we misschien nuttiger kunnen gebruiken, moesten we thuiswerken, of liever telewerken.

Wat is telewerken?

Telewerken is momenteel een gegeerde mogelijkheid binnen verschillende werkdomeinen. Er wordt gesproken van telewerken als je tijdens de werkdagen op een andere plaats werkt dan de gebruikelijke werkomgeving en je over de nodige communicatiemiddelen beschikt om je werk uit te voeren.

Vormen van telewerken

Er bestaan drie verschillen vormen van telewerken.

Bij het gewone telewerken is er een contract afgesloten waarbij jij en je baas beslissen dat je een deel van het werk thuis verricht.
Als je mobiel werkt, dan werk je afwisselend op verschillende plaatsen.
En indien je in een telewerkkantoor werkt, zal je met andere collega’s samen in één plaats werken terwijl je baas zich ergens anders bevindt.

Voor- en nadelen van telewerken

Er zijn veel voordelen uit het telewerken te halen:
Ten eerste gebruik je geen auto. Het is dus milieuvriendelijker en het fileverkeer vermindert er ook door.
Ten tweede helpt telewerken jou, als werknemer, met een betere combinatie van werk en gezin, een hogere levenskwaliteit en je zal meer werkmotivatie vertonen.
Ten slotte kan het je werkgever ook goed uitkomen. Telewerkers zullen productiever zijn en het is ook kostbesparend. Je werkgever moet immers geen kantoor ter beschikking stellen.

Spijtig genoeg zijn er ook nadelen aan het telewerken verbonden:

Zo is het wel een eenzame manier om te werken. Je hebt enkel via e-mail of telefonisch contact met je collega’s en dat kan wel behoorlijk zwaar zijn.
Het is ook moeilijk om je privéleven gescheiden te houden van je werk. Je gezin moet duidelijk weten wanneer je werkt en wanneer niet.
Bovendien heb je meer stress als telewerker, want waarschijnlijk krijg je de neiging om langer en meer te werken.
Maar met enkele duidelijke afspraken zal je deze nadelen zeker voorkomen.

Mogelijkheden

Op zoek naar een geschikte baan om van thuis uit te werken? Er zijn meerdere mogelijkheden.

Klantendienstmedewerker
Een aantal bedrijven doen een beroep op telewerkers voor hun klantendienst. Alles wat je nodig hebt is een snelle internetverbinding, een telefoonlijn en een computer.

Eigen zaak
Een eigen traiteurbedrijf opstarten? Muzieklessen geven? Yogatrainer worden? De mogelijkheden zijn eindeloos. Zoek eens uit wat jouw talenten zijn en wat je er verder mee kunt doen.

Freelancer
Steeds meer bedrijven en websites huren freelancers in om te schrijven, het grafisch werk te verzorgen, foto’s te maken, enz.

Recruteerder

Je kunt geld verdienen door mogelijke kandidaten voor een job via de telefoon te interviewen of zelf op zoek te gaan naar de geschikte kandidaat.

Dit bericht is gepost op 28 April 2008 om 11:41 uur en is geplaatst in Geld verdienen, Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.