Wat werkgevers denken als ze je cv lezen

Krijg je maar weinig respons op je sollicitaties, terwijl je denkt dat de jobs echt wel iets voor jou zijn? Vaak heb je hier geen controle over. De functie was misschien al ingevuld op het moment dat jij solliciteerde of een andere sollicitant voldeed beter aan de eisen. Dat betekent niet dat je niets kunt doen om je kansen op een sollicitatiegesprek aanzienlijk te verhogen. Heb je je bij het opstellen van je cv bijvoorbeeld al eens afgevraagd wat de werkgevers denken als ze het onder ogen krijgen?

Kan de sollicitant aan mijn eisen voldoen?

Logische vraag. Een firma die op zoek is naar een computerprogrammeur zal je niet opbellen voor een sollicitatiegesprek als je een achtergrond hebt in de human resources. Maar zelfs als je over de nodige ervaring beschikt, moet je nog steeds een cv opsturen dat is aangepast aan dit bepaalde bedrijf.

Een op maat gesneden cv laat de recruteerder in de eerste plaats zien dat je vaardigheden en ervaring perfect overeenkomen met de open vacature. In plaats van voor iedere job hetzelfde cv in te dienen, kun je dus beter proberen het iedere keer opnieuw aan te passen.

Als je solliciteert voor een functie als programmeur, zal de recruteerder vooral geïnteresseerd zijn in je werkverleden in de informaticasector, je kennis van Java, XML of andere programmeertalen en bewijzen van de voordelen die je werk hebben opgeleverd voor vorige werkgevers. Dat vakantiewerk als ijsjesverkoper dat je als student uitoefende  of dat jaar als callcentermedewerker zullen dan niet of weinig relevant zijn.

Maak gebruik van nummers, bijvoorbeeld om aan te tonen dat die ene website x aantal bezoekers en x aantal nieuwe klanten opleverde. Nummers vallen altijd op in zo’n zee van woorden. Zoek het bedrijf op en herlees de vacature verschillende keren.

Zal de sollicitant lange tijd bij mijn firma blijven?

Het aanwervingsproces is lang en gecompliceerd. Het vervangen van een werknemer kost een bedrijf vaak veel geld. Werkgevers zullen op je cv dus controleren of je een stabiel werkverleden hebt en niet te veel aan ‘jobhopping’ gedaan hebt, zal dat je zeker pluspunten opleveren.

Ben je in het verleden wel vaak van werk veranderd, denk er dan eens over een functioneel cv in plaats van een chronologisch cv op te sturen. Een functioneel cv richt zich meer op je vaardigheden, ervaringen en competenties en niet op de specifieke functies die je in je carrière gehad hebt.

Rekruteerders willen ook weten of je gepassioneerd bent door je werk. Als je tot een professionele organisatie behoort of bijkomende opleidingen volgt, heb je zeker al een streepje voor.

Is de mogelijke werknemer professioneel?

Stel je eens voor dat je iemand probeert te overtuigen een product te kopen op basis van een beschrijving. Klinkt moeilijk, niet? Toch is dat ongeveer hetzelfde wat je probeert wanneer je solliciteert. Een rekruteerder zal zich op basis van jouw cv een beeld proberen te vormen van je professionaliteit.

Kijk je cv verschillende keren na op grammaticale en typfouten. Laat het eens door iemand anders lezen en vraag daarna of hij de inhoud kort kan samenvatten.  Kan hij of zij zich je functies en verantwoordelijkheden goed herinneren? Kan hij de hoogtepunten van je carrière opsommen?  Kan hij dat niet, dan weet je dat je nog wat moet sleutelen aan je cv.

Dit bericht is gepost op 30 April 2008 om 14:17 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.