Goed voorbereid om opslag vragen

Er zijn veel redenen waarom we een voorkeur hebben voor een bepaalde job. De omgeving en de collega’s spelen een cruciale rol. De belangrijkste factor blijft echter hoeveel geld we verdienen. Opslag krijgen kan een goede motivatie zijn om opnieuw van je job te genieten en om ’s ochtends niet tegen je zin te moeten vertrekken naar je werk.  Opslag vragen doe je helaas niet zomaar. Niet alleen is informatie over je functie belangrijk, ook de manier waarop je het vraagt is van belang.

Kennis verwerven over uw functie

Het eerste wat je moet uitzoeken is hoe het met je functie gesteld is op de arbeidsmarkt. Dit vraagt heel wat opzoekwerk, maar kennis hierover is van essentieel belang. Als je op contractbasis werkt, is dit moeilijk te achterhalen. Vaak is een bepaald loon afhankelijk van de kennis die vereist is voor de job. Bij meer algemene posities, zoals bijvoorbeeld financiële analisten, kan je veel makkelijker informatie terugvinden omdat dit betaald wordt per uur.

Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de arbeidsmarkt, het huidig salaris, vergoedingen en bonussen. Op internet zijn er talrijke websites beschikbaar waar je makkelijk toegang hebt  tot deze informatie.

Hét gesprek!

Met al die kennis bent je echter niets als je niet weet hoe je te gedragen. Plan op voorhand een gesprek met je baas. Ideaal is als je na een positieve evaluatie van je prestaties kan overgaan naar een mogelijke beloning. Dan heb je meteen een aanleiding. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt. Je moet uitstralen dat je die opslag verdient en dat je recht in jeschoenen staat. Natuurlijk moet je het ook niet tot een conflict laten komen. Probeer op een onderhandelende manier tot een compromis te komen. Geef je werkgever niet het gevoel dat u hem aanvalt. Draai niet rond de pot en zeg waar het op staat.

Wijs hem op de goede resultaten die je geboekt hebt en hoe je gegroeid bent in het bedrijf. Toon aan dat hij je niet kan missen. Hou de informatie die je opgezocht hebt, achter de hand. Als je baas niet meteen over de brug wil komen, wat hoogstwaarschijnlijk zo is, kan je hem nog steeds proberen te overtuigen door aan te halen dat je bijvoorbeeld onderbetaald wordt als je de vergelijking maakt met de salarissen van gelijkaardige functies op de arbeidsmarkt.

Dit bericht is gepost op 29 April 2008 om 15:43 uur en is geplaatst in Geld verdienen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: