Hoe krijg je de opslag die je verdient?

Loonsverhogingen. We willen het allemaal, maar helaas hebben we er niet allemaal recht op. Als je jezelf herkent in onderstaande vraagjes, kan je met geheven hoofd en recht in je schoenen om opslag vragen aan uw baas!

Vraag & aanbod, ook op de arbeidsmarkt!

Iedereen weet dat de economische markt de wisselwerking is tussen vraag en aanbod. Dit is net zo op de arbeidsmarkt. Belangrijk om te weten is wat je positie juist is op die markt. Bekleed je een unieke functie, die slechts door een beperkt aantal personen succesvol kan worden uitgevoerd? Bij deze is je opslag in zicht!

Of maak je slechts deel uit van een grote groep en ben je makkelijk vervangbaar? Het spreekt voor zich dat dit geen voordelige situatie is om een loonsverhoging te vragen.

Hoe ziet het loon van de concurrentie eruit?

Wanneer je kan aantonen dat het salaris van een gelijkaardige functie bij de concurrentie hoger ligt dan het jouwe, zal je baas moeilijk kunnen weigeren. Dit is makkelijk te achterhalen door bijvoorbeeld informele contacten.

Algemeen is het zo dat nieuwe werknemers niet veel meer dan het minimum zullen verdienen voor die bepaalde job. Werknemers die langer in dienst zijn daarentegen, zullen veruit het maximum verdienen. Dit is het zogenaamde principe van de anciënniteit, een soort van financiële beloning voor werknemers die trouw zijn aan hun bedrijf en reeds jaren in dienst zijn.

Belang van je functie

Je moet je ook de vraag stellen hoe belangrijk je functie in het bedrijf is. Is ze onmisbaar of kan ze makkelijk geschrapt worden? Staat en valt het bedrijf door jouw of bent u slechts een hulpje? Vanzelfsprekend bevind je je in het eerste geval in een gunstige positie.

Hoe zit het nu in de praktijk?

Laten we dit nu eens concreet bekijken aan de hand van een voorbeeld. Waarom verdienen administratieve beheerders veel minder dan topverkopers? Als we de 3 puntjes overlopen, kunnen we zeggen dat:

1. Er een groter aanbod beheerders is op de markt
2. Het verschil in lonen veel kleiner is
3. Administratieve werkkrachten minder belangrijk zijn voor de grote baas dan een succesvolle verkoper

Als je hiermee rekening houdt bent je goed voorbereid om naar je baas te stappen en eindelijk die loonsverhoging te vragen (en te krijgen).

Dit bericht is gepost op 29 April 2008 om 15:30 uur en is geplaatst in Geld verdienen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.