Welke vaardigheden bezorgen je als pas afgestudeerde een job?

Ben je pas of bijna afgestudeerd en wil je zo snel mogelijk een aantrekkelijke job vinden? Bied werkgevers dan wat ze willen. Op de werkvloer zijn sommige vaardigheden belangrijker dan andere. Verzeker je ervan dat je de essentiële vaardigheden beheerst en pak ermee uit.

Welke vaardigheden zijn essentieel?

1. Communicatie

Werkgevers willen mensen die in staat zijn een degelijk rapport te schrijven. Degelijk, dat wil zeggen: goed gestructureerd en zonder spelling- of grammaticafouten. Sms- of chattaal is niet goed genoeg.

2. Computerkennis

Voor sommige jobs moet je over specifieke technische vaardigheden beschikken, zoals kennis van een programmeertaal. Maar ook veel niet-technische jobs vereisen pc-vaardigheden, vooral op het vlak van tekstverwerking en rekenbladen. Het is immers de bedoeling dat je snel en efficiënt werkt, en een computer helpt je daarbij.

3. Leiderskwaliteiten

Veel bedrijven hebben een uitgebreide, gelaagde structuur, met managers op verschillende niveaus. Er is dus nood aan mensen met leiderskwaliteiten op alle organisatieniveaus.

4. Teamwork

Werkgevers willen werknemers die goed functioneren in een team. Dit houdt in dat je overeen moet komen met collega’s, deadlines moet halen en bereid moet zijn af en toe een tandje bij te steken om een project rond te krijgen.

5. Zelfstandigheid

Goed kunnen samenwerken met anderen alleen is niet genoeg. Ook in je eentje moet je goed werk leveren. Werkgevers willen mensen die zelfstandig kunnen werken en zelf initiatief durven nemen.

6. Flexibiliteit

Je moet zowel een traditioneel rapport kunnen opstellen als vlot in steno kunnen schrijven. Je moet een teamspeler zijn, maar je moet ook zelfstandig kunnen werken. De eisen van werkgevers lijken soms contradictorisch, maar in feite tonen ze gewoon dat flexibiliteit een essentiële vaardigheid is.

Hoe overtuig je werkgevers ervan dat je over de juiste vaardigheden beschikt?

Doe zoveel mogelijk ervaring op

Aangezien je als pas afgestudeerde geen of weinig werkervaring hebt, is het niet gemakkelijk om te bewijzen dat je beschikt over de vereiste vaardigheden. Daarom moet je stages en deeltijdse jobs serieus nemen. Een positieve evaluatie of aanbeveling van een supervisor kan sterk in jouw voordeel pleiten.

Vermeld niet enkel professionele ervaring

Indien je vrijwilligerswerk doet of een teamsport beoefent, vermeld dat dan zeker. Dergelijke activiteiten wijzen soms op kwaliteiten die de werkgever belangrijk acht.

Vertel verhalen

Tijdens een sollicitatiegesprek kan je de werkgever van je kwaliteiten overtuigen door een verhaal te vertellen. Werd je ooit met een uitdaging geconfronteerd? Vertel dan wat je gedaan hebt om het probleem aan te pakken en wat het resultaat was. Pas je relaas ook aan de eisen van de werkgever aan. Wanneer teamwerk belangrijk is, vertel dan over gelegenheden waarbij je actief moest samenwerken met anderen.

Vertel ook niet steeds hetzelfde bij sollicitatiegesprekken, maar zorg dat je verschillende verhalen kunt vertellen, afhankelijk van dat wat de werkgever wil.

Dit bericht is gepost op 6 May 2008 om 11:11 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.