Tips voor thuiswerkers

Veel mensen nemen een aanbieding om thuis te werken graag aan. De afstand tot je werk kan je dan uitdrukken in stappen in plaats van in kilometers. En dat extra uurtje slaap is altijd mooi meegenomen.

Maar werken op afstand heeft ook nadelen. Thuis ben je gemakkelijker afgeleid van je werk, en de verleiding om tussendoor wat te zappen is nooit ver weg.

Volgende tips kunnen je helpen om je beter te concentreren op je professionele taken wanneer je thuis werkt.

1. Creëer een werkplek

Richt thuis een eigen werkplek in. Dat hoeft geen aparte kamer te zijn, ook in een studio kan je een plekje reserveren voor je werk. Als je geen echt bureau hebt, kan je bijvoorbeeld een dag de keukentafel inpalmen. Werken in bed is meestal geen goed idee. Efficiënt werken is moeilijker in een warm nest van kussens en dekens dan aan een bureau.

2. Surf niet te vaak op het internet

Aangezien er thuis geen baas meekijkt over je schouder, ben je eerder geneigd tussendoor  even te internetten. Wat oorspronkelijk een korte surfsessie van een kwartier zou worden, loopt echter gemakkelijk uit tot een uur. Surf dus liever niet tijdens je werkuren. Als je toch nood hebt aan afleiding, stel dan je kookwekker in op 10 of 15 minuten en ga weer aan het werk van zodra die tijd om is.

3. Maak een to do-lijstje

Maak ’s morgens een lijst van het werk dat je die dag wilt verzetten en hou het de hele dag bij je. Zo’n lijstje helpt je om geconcentreerd te blijven en zorgt ervoor dat je niets vergeet.Verspil je werkuren ook niet door uit te slapen of tv te kijken, want uiteindelijk moet je die uren toch inhalen, mogelijk op ongelegen momenten.

4. Begin je dag zoals je doet op een normale werkdag

Je mag best wat langer slapen indien je niet naar je werk hoeft te pendelen. Wijk echter niet te veel af van je normale ochtendroutine. Als je elke ochtend voor je werk gaat joggen, doe dat dan ook op dagen dat je thuis werkt. Sla je ochtenddouche niet over en werk niet in pyjama of badjas, want dan zal je eerder zin hebben in een dutje dan in werk.

5. Laat je niet storen

Maak je huisgenoten duidelijk dat je nood hebt aan rust en stilte wanneer je werkt. Vraag hen om je niet te storen tussen bepaalde uren, tenzij voor belangrijke dingen. Specificeer ook meteen wat belangrijk is en wat niet. Indien je huisdier je niet met rust laat, zoek dan een plek waar hij overdag kan verblijven.

Dit bericht is gepost op 6 May 2008 om 11:20 uur en is geplaatst in Geld verdienen, Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.