6 fatale carrièreblunders

Een goede job is moeilijk te vinden maar eens zo gemakkelijk om te verliezen. Er zijn zo’n aantal dingen die je beter kunt vermijden op je werk. Lees verder en ontdek welke blunders je maar beter achterwege laat.

Ikke, ikke, ikke

Als je baas merkt dat je niet goed kan werken in een team, kan het al snel gedaan zijn. Bedrijven hebben liever dat je in groepsverband kan werken dan dat je alleen alles oplost. Stel je baas dus niet teleur en toon hem je meerwaarde voor het bedrijf. Maak ook contact met andere mensen binnen de organisatie, ook al zitten die niet op dezelfde afdeling als jij. Op die manier kun je vaak sneller informatie verzamelen over wat er zoal de ronde doet binnen de muren van het bedrijf.

Te laat

Zorg ervoor dat je altijd je deadlines haalt. Liever een halve dag te vroeg indienen dan een uur te laat. Bedrijven zoeken namelijk mensen op wie ze kunnen vertrouwen, maar als jij je papers niet tijdig kan afwerken, krijgt dat vertrouwen een deuk.

Telefoneren en e-mailen

E-mailen is leuk, het gaat snel, kost weinig en je stoort de geadresseerde niet. Maar probeer wel de lijn te trekken tussen werk en thuis. Schuine moppen, roddels of ontoepasselijke prentjes stuur je beter niet door via het e-mailadres van het bedrijf. Aan de ene kant omdat een vergissing snel gebeurd is en zo’n mopje per ongeluk bij je baas kan belanden. Aan de andere kant omdat veel bedrijven een systeem ingebouwd hebben waarmee ze kunnen lezen wat je naar wie verstuurt. Hetzelfde geldt met telefoneren: intieme gesprekken horen niet thuis op de werkvloer.

Romance

Om latere problemen te vermijden is het beter om geen romance op het werk te beginnen. Want als het ooit spaak loopt tussen jullie, worden collega’s er vaak ongewenst bij betrokken. Vergeet ook niet dat wanneer je iets met je baas begint, je veel kritiek zal moeten incasseren. De promotie die je eigenlijk ervoor al verdiend had zal je nu zeker niet in dank afgenomen worden.

Jezelf presenteren

Zeg niet “ik kan dat niet” of “ik weet niet hoe dat moet”, maar reageer met “ik wil het wel leren en proberen.” Kom zelfzeker over zodat anderen ook vertrouwen in je kunnen stellen. Leg de lat voor jezelf hoog genoeg en wees niet tevreden met halfafgewerkte papers en werkjes. Op die manier wek je een goede indruk bij je baas. Probeer er eveneens op te letten wat je aantrekt: een gestreken hemd en opgeblonken schoenen zeggen vaak meer dan je denkt.

Discretie

Ook al ben je al een tijdje in dienst, wees nog steeds discreet. Vertel geen schuine moppen als je langs het kantoor van je baas komt. Let steeds op wat je waar en tegen wie vertelt. Je weet maar nooit welke muren binnen de organisatie oren hebben.

Dit bericht is gepost op 16 May 2008 om 08:32 uur en is geplaatst in Carrière.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.