Steel de show tijdens een sollicitatiegesprek

Breekt het zweet je al uit bij de gedachte aan een sollicitatiegesprek? Geen zorgen, je staat niet alleen! Met onze tips wordt solliciteren een fluitje van een cent.

Oefening baart kunst

Een goede voorbereiding geeft je zelfvertrouwen een boost en zorgt ervoor dat je minder nerveus bent. Experts raden aan om minstens drie uur te werken voor elk interview.

Bedenk antwoorden op vaak gestelde vragen en oefen deze luidop in.
Informeer je grondig over het bedrijf waar je gaat solliciteren
Verzin zelf enkele vragen voor de interviewer. Zo toon je dat je echt geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie.
Zorg dat je precies weet waar je moet zijn en hoe lang je er over doet om er te geraken. Laatkomers maken geen goede indruk.

Vaak gestelde vragen

Elk sollicitatiegesprek is anders, maar toch zal je merken dat enkele vragen telkens weer terugkomen.

Vertel eens wat meer over jezelf

Deze klassieker is de vrees van elke werkzoekende. Dit verzoek komt doorgaans voor in het begin van het interview. Je antwoord is dus heel belangrijk om een goede eerste indruk achter te laten.

De beste voorbereiding op deze vraag is het uit het hoofd leren van een korte reclamespot over jezelf.
Maak je antwoord niet te lang. Eén à twee minuten is ruimschoots voldoende.
Trek de aandacht van de werkgever met een statement over jezelf en ondersteun dit statement vervolgens met feiten.
Concentreer je op je sterke punten.
Je mag best vertellen over hobby’s en vrije tijd, maar focus vooral op zaken die relevant zijn voor de job waarvoor je solliciteert.

Waar denk je over vijf jaar te zijn?

Maak een opsomming van realistische doelstellingen op korte termijn. Leg vervolgens uit hoe de functie die je wilt hebben, zal bijdragen tot het bereiken van deze doelen. Probeer ambitieus over te komen, maar overschrijd de dunne lijn tussen zelfzekerheid en arrogantie niet.

Wat zijn je sterke/ zwakke punten?

Bedenk een viertal sterke punten van jezelf en argumenteer met specifieke voorbeelden. Kies bij voorkeur voor eigenschappen die relevant zijn voor de functie. Enkele goede voorbeelden zijn teamspirit, leiderschap, stiptheid, ordelijkheid en ondernemingszin. Vermeld één zwak punt van jezelf, maar buig dit om in iets positiefs. Zeg bijvoorbeeld: “Ik heb nog nooit met dat boekhoudprogramma gewerkt, maar ik heb al wel ervaring met gelijkaardige software en ik leer snel bij.”

Waarom zou ik jou aannemen en niet iemand anders?

Ook als deze vraag niet gesteld wordt, is het belangrijk om ze toch te beantwoorden. Vertel iets ongewoons of unieks over jezelf, waardoor de interviewer zich jou herinnert.

Zijn er nog vragen?

Dit is je kans om je te profileren en te onderscheiden van andere sollicitanten. Verkoop jezelf door vragen te stellen over het werk, het takenpakket en de functie. Eens je een aanbod hebt gekregen, kan je overgaan tot meer gedurfde vragen over het salaris en de voorwaarden.

Dit bericht is gepost op 26 May 2008 om 09:25 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.