Op zoek naar een job die je carrière lanceert

Een levenslange carrière start bij één job. Weet dus waar je aan begint vooraleer je jezelf in de bedrijfswereld stort. Voor sommigen duurt het starten van een carrière jaren, anderen vinden hun geluk meteen bij die eerste job.

Grootse plannen of dag per dag?

Er zijn twee soorten carrières, namelijk geplande en ongeplande. Volgens sommigen bepaalt deze keuze heel je carrièreverloop. Sterker nog, heel je leven hangt hier vanaf. Volgens deze mensen kan je in de bedrijfswereld alleen slagen mits een goede planning.

Misschien is dit zo, maar hoeveel mensen beginnen hun carrière met een strakke planning? Pas afgestudeerden zijn met andere dingen bezig dan jaar voor jaar hun beroepscarrière te plannen. Jonge mensen zoeken telkens nieuwe en spannende uitdagingen, maar wat is er spannend aan een vooraf opgesteld plan volgen?

Heel je carrière uitstippelen, is één ding. Maar daarnaast zijn er factoren waar je geen vat op hebt. Denk maar aan je afkomst en je eerste schooljaren op de lagere school. In het beste geval mag je je eigen richting in de middelbare school kiezen. Pas vanaf je hogere opleiding spreken we van een ietwat bewuste keuze. Toch stellen wel vast dat de meerderheid pas in het laatste jaar humaniora beslist wat hij het komende jaar zal studeren. Er is hier dus geen spraken van een jarenlange planning.

Eraan beginnen

Je bent afgestudeerd en wil aan je carrière beginnen. Ga je dan enkele opgestelde richtlijnen volgen? Of spring je liever blindelings in je loopbaan?

Indien je nu al je loon en heel de bedrijfsstructuur gememoriseerd hebt, ben je vast en zeker een planner. Je weet daarbij ook perfect welke functie je binnen enkele jaren wil innemen en waar je van daaruit naartoe wil gaan. Er is dan weinig verschil tussen jou en iemand die geen carrièreplanning volgt. Hoezo? Beiden denken namelijk dat een plan, eens gemaakt, tot op de letter gevolgd moet worden.

Gelukkig kan en zal een plan gedurende heel je loopbaan continu veranderen. Dit komt omdat alles rondom jou verandert. Je bedrijf, je collega’s, jouw persoonlijk leven en ook je doelen in je carrière. Hoe dan ook, je plan zal kunnen en moeten veranderen.

Denk aan het volgende

Je mag je carrière volledig uitstippelen, maar houd er rekening mee dat het plan zich moet aanpassen aan nieuwe wensen en noden. Als je met mensen wil werken, word je best een verkoper of leerkracht. Als je goed met getallen bent, dan ben jij misschien een goede boekhouder. Interesseren grote machines jou, dan ben je misschien geknipt om een ingenieur te worden. Zoek jouw passie, denk na over wat je wil bereiken. Indien je een groots plan maakt, denk er dan aan dat ook dit misschien zal veranderen.

Plannen zijn niet alleen nodig in je loopbaan. Want wanneer je een reis rond de wereld plant, gelden dezelfde regels. Wees dus altijd bereid om je plan aan te passen indien nodig.

Dit bericht is gepost op 3 June 2008 om 08:10 uur en is geplaatst in Carrière.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.