Herstructureringen, vervangingen, afdankingen, hoe je het ook noemt, je zit in ieder geval zonder job. Voor veel sollicitanten die op gesprek moeten is dit een gevreesd onderwerp.
Erken dat er leven is na het verlies van een job en neem eerst wat tijd om na te denken en jezelf terug op te laden. Wat heb je geleerd uit deze ervaring? Wat kon anders? Wat zul je nu gaan doen?
Als je terug aan het solliciteren bent, zal de vraag tijdens gesprekken onvermijdelijk zijn. Wees dus goed voorbereid. Wij reiken je hier zeven manieren aan om uit te leggen hoe en waarom je ontslagen bent.
Lieg niet
Wees bereid om rechtuit en eerlijk over je ontslag te praten. Lieg zeker niet. Als je oneerlijk bent over de oorzaak van je ontslag, zal het later wel uitkomen. De werkgever kan bijvoorbeeld je referenties checken. Liegen over je ontslag kan je je job kosten. Wees kort maar duidelijk, toon dat je iets uit het voorval geleerd hebt en wat je wilt doen om te veranderen. Toon ook aan wat je wel bereikt hebt en hoe je je bijdrage kunt leveren aan je nieuwe werkgever.
Juiste job, verkeerde baas
Als je ontslagen bent doordat je niet verstond met je nieuwe baas of doordat je er een andere mening op nahield, erken dan het feit dat het gewoonweg niet klikte. Geef referenties op van vorige bazen en collega’s waar het wél mee klikte.
Vertel bijvoorbeeld dat je baas en jij heel verschillende manieren van werken hadden. Doe ook uit de doeken wat je manier van werken dan wel precies inhoudt. Zeg zeker geen slechte dingen over je ex-baas. De meeste mensen hebben ooit wel een moeilijke baas gehad en zullen hier zeker begrip voor kunnen opbrengen.
Verandering van strategie
Vertel dat er een verandering van de bedrijfsstrategie was waar je niet helemaal mee akkoord ging en weid dan uit over wat je eruit geleerd hebt. Zeg iets als: “na de fusie had mijn nieuwe baas een heel andere strategie in gedachten voor onze afdeling. Ik kon me daar niet helemaal in vinden. Nu ik erop terugkijk, vind ik dat ik sneller de voordelen van deze strategie had moeten zien en manieren had moeten vinden om het te ondersteunen.” Vertel geen slechte dingen over je oude werkgever. Ieder bedrijf zal ooit veranderen. Toon dat jij bereid bent je aan te passen aan veranderingen.
Gebrek aan vaardigheden
Als je een ruimer takenpakket toebedeeld krijgt, maar niet alle taken onder de knie hebt, is het tijd om de nodige vaardigheden aan te leren. Als je de nieuwe technologieën nog niet omarmd hebt, gebruik je vrije tijd dan om computerlessen te nemen. Veel bedrijven bieden zelf cursussen en opleidingen aan om hun personeel verder te specialiseren. Werk dus aan je vaardigheden en toon je potentiële werkgever wat je allemaal geleerd hebt.
Slechte beoordeling
Als je meerdere slechte beoordelingen kreeg bij je ex-werkgever, moet je zeker weten waarom. Misschien kun je je oude baas terugbellen en om advies vragen? Of spreek eens af met een oude collega en vraag aan hem/haar waaraan je moet werken. Vraag om hun eerlijke mening. Wees niet defensief maar luister goed.
Beging je meerdere keren flaters, was je niet grondig genoeg in je rapporten of miste je je verkoopsquota’s, denk dan eens na over wat je had kunnen doen om het te verbeteren. Misschien besef je nu wel dat die job niets voor je is. Leg de
Misdaden of oneerlijkheid
Als de reden voor je ontslag ernstiger was, zoals misbruik van het geld uit de bedrijfskas, ongewenste intimiteiten, alcohol- of drugsmisbruik op de werkvloer of het vervalsen van bedrijfsinformatie, moet je accepteren dat veel bedrijven niet staan te springen om je in te huren. Wat de reden ook mag zijn, wees altijd eerlijk, zeg wat je te zeggen hebt en focus je op wat je wel goed hebt gedaan op je werk.
Referenties
In een ideale situatie zou je ex-werkgever ermee akkoord gaan je alleen de feiten te geven, de periode waarin je voor het bedrijf gewerkt hebt en de functies die je uitoefende. Vraag aan andere ex-collega’s of leidinggevenden die je positief zullen beoordelen of je hen als referentie kan gebruiken.