Vragen die je kunt stellen in een sollicitatiegesprek

Op het einde van een sollicitatiegesprek komt meestal de vraag: “Heb je nog vragen?” Een antwoord dat veel sollicitanten geven is: “Nee, ik denk dat u alles heel goed heeft uitgelegd.” Dit is het verkeerde antwoord! Dit moment is namelijk de uitgelezen kans om te laten merken dat je inderdaad de ideale kandidaat bent.

Stel vragen. Dit is het moment bij uitstek om meer te weten te komen over het bedrijf en de functie. Baseer je vragen op de informatie die je tijdens het interview gehoord hebt. Besteed aandacht aan de aanwijzingen tijdens het sollicitatiegesprek en luister goed. Maak een lijst van vragen die je eventueel kunt stellen, minstens vier of vijf, als back-up voor wanneer je geen vragen kunt verzinnen.

Voorbeeldvragen

1. Er zijn veel bedrijven die nu moeten afslanken. Hoe komt het dat dit bedrijf wel in staat was zijn werkkrachten te behouden en er zelfs nieuwe aan te nemen? (Je hebt je research goed gedaan en kent een paar van de redenen, maar je bent nieuwsgierig naar de mening van een insider).

2. Zou u me kunnen vertellen hoe de functie in het verleden ingevuld werd? Wat zou u er graag aan willen verbeteren? (op die manier kun je de interviewer ervan overtuigen dat jij precies diegene bent naar wie hij/zij op zoek is.

3. Hoe zou u de bedrijfscultuur/sfeer in het bedrijf omschrijven? (de interviewer zal zich afvragen of jij in de sfeer van het bedrijf past. En zelf heb je ook informatie nodig om te weten te komen of dit een goede omgeving is voor jou).

4. Wat zijn de uitdagingen die ik de komende drie maanden zal tegenkomen in deze job? (de eerste 90 dagen in een nieuwe job zijn kritiek voor iedereen die pas is aangenomen).

5. Toen ik antwoord gaf op uw vraag over hoe ik met stress omga, zei u dat jullie daar vaak mee te maken krijgen. Kan u mij daar meer over vertellen? (Tijdens het gesprek wordt er naar verschillende problemen verwezen. Luister goed en stel vragen als je verduidelijking nodig hebt).

6. Mag ik u vragen wat uw achtergrond binnen dit bedrijf is? (Interviewers worden niet graag op de rooster gelegd, maar als je een vraag op een vriendelijke manier stelt, duidt dat op oprechte  interesse. Bovendien kom je misschien wel meer te weten over die persoon zijn houding ten opzichte van het bedrijf.

7. Hoe zou u uw managementstijl en contact met het personeel omschrijven? (misschien moet je hier wel tussen de lijnen gaan lezen. Probeer erachter te komen of de communicatie en de stijl van de manager overeenkomen met jouw waarden en ideeën.

8. Welke kwaliteiten acht u nodig om deze job uit te voeren? (Dit is opnieuw een kans om jezelf te verkopen en nog eens te vertellen waarom jij zo geschikt bent voor de functie en wat voor waarde je zou hebben voor het bedrijf).

9. Ik ben heel erg geïnteresseerd in deze job. Wat is de volgende stap in het aanwervingsproces? (Op deze manier kom je te weten wat de plannen van het bedrijf zijn, hoe snel ze iemand in dienst willen nemen en wat de opvolging ervan is.)

Dit bericht is gepost op 27 June 2008 om 15:01 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.