Hoe weet je of een jobaanbieding interessant is?

Je hebt wekenlang uitgekeken naar interessante vacatures, talloze sollicitatiebrieven verstuurd en enkele sollicitatiegesprekken afgelegd. Eindelijk heb je resultaat: je hebt een of meerdere jobaanbiedingen gekregen. Nu komt het erop aan de juiste keuze te maken. Neem je de job aan? Welke jobaanbieding is de interessantste? En met welke factoren moet je zeker rekening houden?

Het salaris

De voldoening die je haalt uit je werk vind je allicht belangrijker dan het loon, maar dat neemt niet weg dat geld een beslissende factor is bij het maken van de juiste keuze. Per slot van rekening wil je elke maand alle facturen kunnen betalen en wil je verdienen wat je waard bent. Vergelijk daarom het aangeboden salaris met dat van werknemers in vergelijkbare posities en branches.

Indien je het salaris te laag vindt, maar de andere aspecten van de job wel interessant vindt, kan je nog steeds proberen te onderhandelen over je loon.

De werkplek

Elke werkplek heeft zijn eigen sfeer. Daarbij speelt niet enkel de inrichting een grote rol, maar ook de dresscode en de sociale omgangsvorm. Misschien voel jij je meer op je gemak in een bedrijf waar het er wat losser aan toegaat, of misschien geef je de voorkeur aan een formele no-nonsense-aanpak. Het belangrijkste is dat jij je comfortabel voelt in je werkomgeving.

De bedrijfspolitiek

De politiek van een bedrijf is het geheel van opvattingen, waarden, doelen en praktijken dat het bedrijf hanteert. De bedrijfspolitiek is een van de factoren waar je het meest rekening mee moet houden bij je keuze. Een voorbeeld: indien je tegen dierenproeven bent, ga je beter niet werken voor een bedrijf dat cosmeticaproducten test op dieren. Hoewel jij daar tijdens je werkuren niet mee in aanraking komt, voel je je waarschijnlijk niet comfortabel in zo’n situatie.

De pendeltijd

Houd bij je keuze rekening met de tijd die je nodig hebt om naar en van je werk te pendelen. Een uur rijden naar een sollicitatiegesprek is niet erg, maar als je dat twee keer per dag en vijf keer week tijdens het spitsuur moet doen, kan het pendelen zwaar gaan doorwegen.

De baas en collega’s

Zelfs indien je tijdens je werk zelden in contact komt met hem of haar, kan een tirannieke baas je werkplezier ernstig vergallen. Hetzelfde geldt voor je collega’s, aangezien je overdag heel wat tijd moet doorbrengen met deze mensen. Het hoeven niet noodzakelijk je beste vrienden te worden, maar je moet ten minste op professioneel vlak met hen kunnen opschieten.

Dit bericht is gepost op 25 June 2008 om 08:16 uur en is geplaatst in Solliciteren, Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.