“Wat zijn je sterke en zwakke kanten?”

In een sollicitatiegesprek krijg je vaak te maken met moeilijke vragen. Een van die vragen is “wat zijn je sterke en wat zijn je zwakke kanten?” Hier lees je hoe je op die vraag een goed antwoord kunt formuleren.

We behandelen beide vragen tegelijk, niet alleen omdat ze vaak samen gesteld worden, maar ook omdat beide vragen je de kans geven je sterke punten te belichten.

Denk hier maar eens over na: de zwakke punten van veel mensen zijn vaak hun sterke punten tot in het extreme uitvergroot. Stel dat je erg analytisch aangelegd bent. Dat zal in de meeste gevallen een sterkte zijn. Maar ook analytisch zijn kan een keerzijde hebben. Zo kun je bijvoorbeeld erg traag beslissingen nemen omdat je alle feiten en details op voorhand wilt kennen.

Op die manier kun je ook het antwoord op de vraag “wat zijn je zwakke kanten?” in je voordeel uitspelen. In plaats van te zeggen “ik neem erg traag beslissingen”, kun je ook zeggen “ik ben een perfectionist en moet mezelf er vaak aan herinneren dat niet iedereen zo kwaliteitsbewust is als mij. Daarom moet ik mezelf er vaak aan herinneren dat het belangrijker is een snelle beslissing te nemen dan een perfecte.” Probeer je antwoord ook positief en werkgerelateerd te houden.

Een ander voorbeeld. Stel dat je je vaak meer door gevoelens dan door feiten laat leiden. In een sollicitatiegesprek zul je dit natuurlijk niet zeggen, zeker niet als je solliciteert voor een functie waarin je vaak moeilijke beslissingen moet nemen. Een alternatief daarvoor kan zijn: “Ik ben empatisch en houd altijd rekening met de gevoelens van anderen. Dit kan erg goed van pas komen bij het leiden van een team, maar ik moet wel weten wanneer ik gevoelens opzij moet zetten om de beste beslissing te nemen voor zowel het team als de organisatie.” Want hoe kan iemand dat nu interpreteren als een zwakheid?

De vraag “wat zijn je sterke kanten?” is makkelijker te beantwoorden. Probeer je kwaliteiten te benadrukken die je de job zullen geven. Maar als men naar je zwakke punten vraagt, neem dan een van je sterktes en toon aan hoe het een zwak punt zou kunnen worden als je er niet voldoende aandacht aan besteedt.

Bijna elk sterk punt kan een zwak punt worden. Iemand die voor stabiliteit zorgt heeft misschien wel schrik voor verandering. Iemand die erg verbaal is aangelegd zou een slechte luisteraar kunnen zijn. Deze voorbeelden moet je duidelijk niet gebruiken, maar zie je hoe altijd terug kunt vallen op je sterke kanten?

Succesvolle mensen hebben twee gemeenschappelijke eigenschappen: ze kennen hun sterktes én zwaktes en weten hoe ze die aan verschillende mensen en situaties aan moeten passen. En dat is juist wat je demonstreert door de vraag naar je zwakke kanten te beantwoorden met een sterke eigenschap. Ik ken mezelf goed en weet wanneer ik mijn sterkte aan de situatie moet aanpassen om te voorkomen dat het een zwak punt wordt. Perfectioneer deze techniek, en je kunt je sollicitatiegesprek zonder vrees aanvangen!

Dit bericht is gepost op 4 July 2008 om 10:48 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.