Een carrièrewissel: zo pak je het aan

Van plan je huidige job achter je te laten en aan een nieuwe carrière te beginnen? Als dat zo is, is het belangrijk de tijd te nemen om je huidige situatie te evalueren en zo een carrière te kiezen die op jouw maat gemaakt is.

Ben je tevreden over je huidige job?

Houd een dagboek bij over je taken in je huidige job en hoe je daarop reageert. Welke aspecten van je huidige job vind je leuk? Als je ontevreden bent, heeft dat dan te maken met de inhoud van je job, met de bedrijfscultuur of met de collega’s met wie je samenwerkt?

Neem de tijd om je interesses, waardes en vaardigheden objectief te evalueren

Blik eens terug op je vorige jobs, het vrijwilligerswerk dat je gedaan hebt en de projecten die je voltooid hebt. Wat deed je graag en wat niet? Waar was je goed in en waarin niet? Ga eens na of je belangrijkste waarden en vaardigheden in overeenstemming zijn met je huidige job.

Brainstorm over mogelijke nieuwe carrièrekeuzes

Praat erover met vrienden, familieleden, netwerkcontacten en raadgevers. Welke job vinden zij bij jou passen? Bezoek websites met vacatures, lees de jobbijlage in de krant en doe zo inspiratie op.

Doe je research

Lees zoveel als je kan over de mogelijke carrièrepaden en neem contact op met persoonlijke contacten in de sector. Vraag eventueel of je ze een paar uren of een dag mag volgen tijdens hun werk.

Doe vrijwilligers- of freelance werk

Doe vrijwilligers- of freelance werk gerelateerd aan het werk dat je voor ogen hebt. Zoek je werk als redacteur? Begin dan met de nieuwsbrief van je sportclub. Wil je graag met dieren werken? Steek de handen dan uit de mouwen in het dichtstbijzijnde asiel.

Ga lessen volgen

Ga op zoek naar een opleiding die je dichter bij je doel brengt, bijvoorbeeld een avondopleiding of een weekendcursus. Neem contact op met professionele groepen in de sector die je voor ogen hebt.

Overweeg andere functies in je huidige sector

Probeer de kennis en vaardigheden die je al hebt te combineren met nieuwe uitdagingen. Als je een winkelmanager bij een grote winkelketen, die de avond- en weekenduren moe is, dan is een job als recruiter bij hetzelfde bedrijf misschien wel iets voor jou. Als je een programmeur bent die niet wilt programmeren, denk dan eens aan technische verkoop of projectmanagement.

Dit bericht is gepost op 19 January 2009 om 09:56 uur en is geplaatst in Carrière.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.