Als jonge moeder stoppen met werken?

“Zou ik niet beter stoppen met werken?’ is een vraag die vaak door het hoofd speelt van jonge moeders. Als je zwanger wordt, net een eerste kind gekregen hebt of al aan het tweede, derde, vierde,… kind toe bent, kan de druk om je gezinsleven te combineren met uit werken gaan overweldigend lijken. Hier vind je een paar vragen waar je over na kunt denken vooraleer je daadwerkelijk besluit te stoppen met werken.

Zal stoppen met werken mijn problemen oplossen?

Als je een crisis hebt op het werk of je kind het moeilijk heeft op school, is het verleidelijk om te denken ‘als ik stop met werken, zijn al deze problemen van de kaart’. Maar als je dan ontslag neemt, zou het goed kunnen dat die problemen blijven bestaan. Je werk zomaar de schuld geven zonder erover na te denken, kan je wel eens zuur opbreken.
Dit geldt dubbel en dik voor ingrijpende gebeurtenissen als terugkeren uit zwangerschapsverlof, aan een nieuwe job beginnen of je kind dat van school verandert. Het is gevaarlijk om op die momenten plots te beslissen je ontslag te nemen.

Kan ik het me veroorloven ontslag te nemen?

Je wilt misschien echt graag stoppen met werken, maar je moet er rekening mee houden dat je het dan met wat minder geld zal moeten stellen. Stel jezelf de volgende vragen:

– Kunnen we rondkomen met het eventuele inkomen van mijn partner?
– Wat kan ik laten vallen? (bv. grote auto ruilen voor kleine)
– Hoeveel zal ik besparen op kinderopvang, brandstofkosten, etc. als ik stop met werken?

Kan ik het me veroorloven géén ontslag te nemen?

Misschien heb je wel een partner met een drukke baan en komt de zorg voor je kinderen volledig op jouw schouders terecht. Als jij dan ook een drukke baan hebt,  kan het allemaal wel eens te veel worden, ook al doe je je job graag.

Kan ik later gemakkelijk terug aan de slag gaan?

Een belangrijke vraag. Als je een paar jaar stopt met werken, kan je dan gemakkelijk terug beginnen in jouw sector? In veel sectoren ben je simpelweg niet meer ‘bij’ als je er een paar jaar uit geweest bent. Kijk eens om je heen. Werken er in je bedrijf nog andere moeders die een tijd op non-actief stonden? Natuurlijk hoeft dit geen probleem te zijn als je je job niet graag doet en sowieso aan een carrièreverandering aan het denken bent.

Kan ik minder gaan werken?

Misschien is het wel een oplossing gewoon minder te gaan werken in plaats van volledig te stoppen? Wie weet kan je met je werkgever wel onderhandelen over glijdende werkuren, zodat je zelf kan bepalen hoe laat je begint en hoe laat je stopt met werken en je je werk beter kan afstemmen op je privéleven.

Zou ik echt genieten van het leven als huismoeder?

Iedereen heeft wel eens gedroomd van thuis blijven. Natuurlijk heeft het leven als huismoeder veel voordelen. Je bent er altijd voor je kinderen, je kan veel tijd besteden aan het huishouden. Maar elke medaille heeft een keerzijde. Zo vinden veel moeders dat ze meer van hun kinderen kunnen genieten als ze er tijd mee doorbrengen buiten de werkuren. Door 24 uur op 24 moeder te zijn worden ze ongeduldiger en genieten ze minder van het kind.

Dit bericht is gepost op 15 December 2008 om 16:34 uur en is geplaatst in Carrière.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.