De overstap van het studentenleven naar je eerste job

Je hebt jarenlang in de klas gezeten om kennis op te slorpen. Zo nu en dan werd getest hoeveel van die kennis  je daadwerkelijk onthouden hebt. Maar nu is het tijd voor je eerste job, ver weg van de veilige haven die het klaslokaal voor je was. Op de werkvloer zal iedere dag een nieuwe test zijn.  Hier vind je een paar tips om te slagen:

– Kom altijd op tijd op het werk, of zelfs een beetje te vroeg. Neem geen te lange lunchpauzes en eet als je weinig tijd hebt aan je bureau of kom extra vroeg terug.
– Besteed aandacht aan je kleding. Kijk eens rond om te zien hoe je collega’s gekleed gaan. Probeer je kleding ook af te stemmen op de functie die je vervult.
– Luister en observeer. Het is essentieel dat je, voordat je je mening formuleert, lang genoeg luistert en de situatie gade slaat.
– Meng je niet in de roddelgesprekken. Dat betekent niet dat je geen aandacht moet besteden aan wat je hoort. In de meeste roddels zit een kern van waarheid en die kan je verder helpen. Maar probeer zelf niet de boosdoener te zijn.
– Let op je manieren. Vergeet niet wat je als kind geleerd hebt. Alstublieft en dankuwel zijn nog steeds erg belangrijke woorden.  Klop altijd voordat je binnengaat.
– Wees erg beleefd aan telefoon, zelfs als het om een intern gesprek gaat.
– Zoek een mentor. Kies iemand wiens carrière jij nastreeft en die je graag onder zijn vleugels wilt nemen.
– Doe niet alsof je dingen weet of kan terwijl dat eigenlijk niet zo is. Maar doe wel je huiswerk en leer wat je moet weten.
– Wees niet bang om vragen te stellen. Als je een project onder je hoede kreeg en niet zeker weet hoe je het moet aanpakken, kan je het beter op voorhand vragen dan het project fout af te werken.
– Houd je altijd aan de deadlines. Bazen willen dat projecten op tijd voltooid worden. Als er enige flexibiliteit is, zal hij het je wel laten weten.
– Leer de bedrijfscultuur kennen. Hoe zit het met overwerk? Hoe lang duren de lunchpauzes doorgaans? …

Dit bericht is gepost op 23 February 2009 om 11:52 uur en is geplaatst in Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.