Zo overleef je een sollicitatiegesprek

Je hebt zonet een sollicitatiegesprek versierd voor een job die je echt graag zou doen. Maar wat nu? Een gesprek afleggen is een van de belangrijkste hindernissen op weg naar een job. Zo pak je het aan:

Doe je research

Research zou altijd je eerste stap moeten zijn. Zoek achtergrondinformatie over het bedrijf waar je gaat solliciteren en bereid jezelf voor op alle mogelijke vragen die gesteld kunnen worden. Mogelijke vragen zijn bijvoorbeeld “wat weet u eigenlijk over het bedrijf?” en “waarom wilt u hier werken?” het is dus belangrijk dat je veel weet over het verleden van het bedrijf, maar ook over de toekomstplannen. Breng dus zeker een bezoek aan de website van het bedrijf en doe de moeite om andere informatie op te sporen.

Oefening baart kunst

Oefening baart kunst, of leidt in ieder geval tot verbetering. Oefen je sollicitatiegesprek op voorhand met een vriend of vriendin en neem je antwoorden op zodat je ze zelf eens kunt herbekijken of -beluisteren. Bereid antwoorden voor op vragen die heel vaak gesteld worden.

Bereid je voor op het gesprek

Het is heel belangrijk dat je op tijd komt voor het sollicitatiegesprek. Ideaal is 10 à 15 minuten te vroeg aankomen.  Onthoud de naam van de interviewer en gebruik die tijdens het gesprek.  Als je niet zeker bent over de naam, vraag die dan nog eens voor het gesprek. Neem een extra kopie van je cv mee en eventueel een lijst met referenties.

Blijf rustig

Blijf tijdens het gesprek zo kalm mogelijk. Vraag om verduidelijking als je niet zeker bent wat er gevraagd is. Schaam je niet om na een vraag een paar seconden na te denken voor je antwoord geeft.

Bedank je interviewer

Bedank de interviewer aan het eind van het gesprek en formuleer een laatste keer je interesse voor de job.

Dit bericht is gepost op 17 augustus 2009 om 12:34 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Kan jij thuiswerken?
Help! Ik haat mijn job!