Of je wel genoeg verdient, is vaak moeilijk te bepalen. Voordat je dus op je baas afstapt met de vraag om een loonsverhoging, moet je dus eerst goed nagaan of je wel echt zo weinig verdient…
In de wet staat niet hoe hoog je salaris moet zijn. De hoogte van je salaris is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer.
Wel bestaan er wettelijk bepaalde minimumlonen waaraan werknemers verplicht zijn zich te houden. de Paritaire Comités leggen de sectorale minimumlonen vast, de Nationale Arbeidsraad legt de nationale lonen vast. Deze lonen worden opgenomen in de arbeidsovereenkomsten (CAO’s)
Loonbarema’s
Loonbarema’s doen dienst als een samenvatting van de minimale loonsvoorwaarden die geldig zijn in de sector. Die barema’s worden vastgelegd in CAO’s.
De loonbarema’s geven de loonminima of weddenschalen weer. Elke werkgever is wettelijk verplicht zich hieraan te houden. De werkgever mag natuurlijk een hoger loon geven aan de werknemer, maar geen lager.
De loonbarema’s bepalen de lonen op basis van factoren als leeftijd, functie- of beroepsclassificatie en anciënniteit.
Wat bepaalt mijn loon?
Je loon wordt bepaald door verschillende uiteenlopende factoren. Enkele voorbeelden.
Knelpuntberoepen
Knelpuntberoepen zijn die beroepen waarvoor men moeilijk geschikte werknemers vindt. Mensen die in een knelpuntberoep werken, worden meestal beter betaald dan gewone beroepen.
Sector
Ook de sector waarin je tewerkgesteld bent, is van belang. Werknemers in de ‘mannelijke sectoren’, zoals de chemische industrie of de financiële sector worden ook beter betaald.
Functie
Geef je leiding aan een groep mensen? Dan verdien je waarschijnlijk meer. De functie waarin je tewerkgesteld bent, heeft zeker een invloed op je loon.
Bedrijf
KMO’s betalen over het algemeen minder dan grote bedrijven.
Mannen en vrouwen
De loonkloof tussen mannen en vrouwen bestaat nog altijd. Informeer eens bij een mannelijke collega naar zijn loon.