Er bestaan enkele populaire misverstanden over de informatie die je wel en niet moet vermelden in je cv. Een overzicht:
Misverstand 1: Som je persoonlijke interesses op
Dit is ongetwijfeld het populairste misverstand. Om een of andere onduidelijke reden denken veel werkzoekenden dat werkgevers willen weten voor welke voetbalclub ze supporteren. Zulke details laat je best achterwege.
Je cv moet de werkgever ervan overtuigen dat jij een sollicitatiegesprek waard bent. Vul de ruimte op dat blad dus met informatie die relevant is voor de job. Een veelzijdig karakter zal misschien weinig indruk maken. Overtuig de werkgever dus eerst van je professionele kwaliteiten.
Misverstand 2: Hoe meer, hoe beter
Je hebt maar twee pagina’s om de werkgever van je kwaliteiten te overtuigen. Velen denken daarom dat ze die ruimte zo goed mogelijk moeten benutten en sommen al hun mogelijke kwalificaties op. Dat is tijdverspilling, zowel voor jou als voor de werkgever.
Natuurlijk wil je al je sterktes en vaardigheden in de verf zetten, maar je doet er goed aan om je te concentreren op informatie en ervaringen die relevant zijn voor de job. Cv’s die te veel irrelevante informatie bevatten, laten geen goede indruk na.
Misverstand 3: Eén cv volstaat
Het is misschien verleidelijk om een standaard cv te maken waarmee je zoveel mogelijk werkgevers kan bestoken, vooral wanneer je geen specifieke jobvoorkeur hebt. Een dergelijk cv kan je inderdaad veel tijd en energie besparen, maar is niet bruikbaar voor jobs met specifieke vereisten.
Indien je op een vacature stuit met specifieke vereisten die beantwoorden aan jouw profiel, doe je er goed aan een specifiek cv te maken. Dit vereist creativiteit en inspanning, maar zal zeker lonen.
Misverstand 4: Vermeld loonsverwachtingen
Het is geen ramp indien je je loonsverwachtingen vermeldt op je cv, maar het is toch af te raden.
Wanneer je loonsverwachtingen bijvoorbeeld te hoog zijn, kan je potentiële werkgevers afschrikken. Dat je een geschikte kandidaat bent is dan niet langer relevant: je bent te duur en dus gaat je cv de prullenmand in. Omgekeerd kan je jezelf ook te goedkoop verkopen. Stel dat je aangeeft dat je 2.500 euro per maand wilt verdienen, dan zal de werkgever je dat loon aanbieden, terwijl hij oorspronkelijk misschien 3.000 euro in gedachten had. Bewaar je loonsverwachtingen dus voor het sollicitatiegesprek en eventuele onderhandelingen.
Misverstand 5: Doe jezelf beter voor dan je bent
In de competitieve sfeer van het bedrijfsleven kan het verleidelijk zijn om te snoeven en jezelf belangrijker te doen lijken dan je bent. Oneerlijkheid maakt je echter kwetsbaar, vooral indien de werkgever erachter komt dat je op je vorige werk helemaal niet zo’n hoge functie had als je wel beweerde.