Hoe ga je om met een promotie?

Eens je promotie gemaakt jent, krijg je niet alleen een beter loon, maar ook meer verantwoordelijkheden en meer carrièrekansen. Maar een promotie gaat niet altijd alleen gepaard met voordelen. Je zult ook moeten omgaan met de nadelen, zoals jaloerse collega’s en je groeiende ego. Hier vind je alvast enkele raadgevingen om de promotie vlot te laten verlopen.

Gedraag je niet anders in het bijzijn van oude collega’s

Een promotie kan echt voor verandering zorgen op de werkvloer. Hoe je omgaat met je collega’s waar je heel lang mee hebt samengewerkt, is erg belangrijk. Misschien voel je wel wat jaloersheid of rancune van een collega die zelf op de promotie gehoopt had.

Als je hoger op de ladder staat, heb je waarschijnlijk toegang tot bedrijfsinformatie die je niet met je oude collega’s kan delen. Misschien heb je wel de leiding gekregen over je oude groep collega’s.

Als je een promotie krijgt, kun je je best zo natuurlijk mogelijk gedragen. Als jij de lolbroek van de groep was, blijf dan ook na je promotie grappen vertellen. Praat niet over de promotie, ook al kom je snel in de verleiding om dat wel te doen. Laat via je acties zien dat je nog steeds dezelfde persoon bent.

Pas je aan aan je nieuwe functie

Als je een promotie krijgt, is het risico groot dat je het hoog in je bol krijgt. Je hebt een betere functie, krijgt beter betaald en hebt meer macht. Maar laat je niet verleiden om al meteen naar iedereen bevelen te schreeuwen. Hoewel je voor de promotie geselecteerd bent, en al geruime tijd in dienst bent, begin je eigenlijk aan een nieuwe job. Wend je tot je managers of je bevriende collega’s voor raad over de manier hoe je je functie moet aanpakken.

Gebruik de eerste weken als oefentijd. Doe je werk met waardigheid en toon dat je nog steeds bereid bent bij te leren. Luister naar de mensen die onder je staan en verdien hun respect.

Gebruik je nieuwe middelen

Als je promotie krijgt, gaat dat vaak gepaard met allerlei voordelen. Een eigen bureau, een assistent, een onkostenvergoeding, … Probeer deze voordelen niet als voordelen te zien, maar als middelen die je nodig hebt om je werk goed te doen.

Maak geen misbruik van je privileges, maar wees ook niet bang ze te gebruiken. Als je een persoonlijke assistent hebt om post te verwerken, moet je er ook niet voor terugdeinzen dat aan die persoon te vragen. De eerste weken zul je waarschijnlijk nog moeten leren delegeren. Onthoud altijd dat je niet alleen nieuwe middelen hebt, maar ook grotere verantwoordelijkheden.

Verander je werkwijze niet

Nadat je promotie gemaakt hebt, kom je misschien wel in de verleiding je anders te gedragen. Hoewel je loon en je functie veranderd zijn, zou je werkwijze hetzelfde moeten blijven. Je werkwijze heeft immers geleid tot je promotie. Wellicht kom je in de verleiding de dingen aan te pakken zoals je collega’s het doen. Natuurlijk moet je openstaan voor nieuwe vaardigheden en technieken, maar blijf je werk doen op de manier waarop je het gewoon bent.

Dit bericht is gepost op 3 March 2008 om 12:06 uur en is geplaatst in Carrière, Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.