Hoe kun je je als workaholic ontspannen?

Workaholics hebben het doorgaans moeilijk zich te ontspannen. Ze zien het als een verspilling van hun kostbare tijd. Maatstaven als persoonlijke verwezenlijkingen en financiële waarde zijn voor hen. Ze voelen zich schuldig als ze even niet productief zijn.

Bron van het probleem

Dat schuldgevoel zit er vaak al van jongs af aan in. Onze ouders hebben ons als snel geleerd goed te presteren, om er voortdurend naar te streven de beste te zijn. Misschien denk je wel: ‘ik kan me moeilijk ontspannen, maar daar ga ik niet dood aan’. Denk er dan aan dat een tekort aan ontspanning ernstige medische gevolgen kan hebben.

Volgens medische experts is stress een steeds groter wordend probleem voor de gezondheid. Stress wordt verbonden aan hartziekten, hoge bloeddruk, kanker, beroertes en andere ernstige aandoeningen, zelfs aan impotentie.

Mensen wachten vaak te lang om hun stressgerelateerde problemen aan te pakken. Vooral mannen zijn geneigd de problemen lange tijd te verstoppen. Het is belangrijk dat je weet hoe je je moet ontspannen. Maar voor workaholics is dat een bijzonder moeilijk leerproces.

Breng evenwicht in je leven

Als je niet onderdoor wilt gaan aan de stress, moet je leren meer evenwicht te brengen in je leven. Naast je werk moet je dus ook genoeg ontspanning hebben. Het is een aanrader hobby’s en bezigheden te zoeken die je buiten je werktijd kunt doen.

Sport is ook een ideale manier om je uit te leven. Dertig minuten intense cardiotraining vermindert de lichaamsspanning. Krachttraining werkt angst en depressie tegen en geeft je zelfvertrouwen een boost.

Kies ook een activiteit uit waarbij je je heel goed kunt ontspannen. Als een vriend wilt gaan vissen, maar jij weet dat je je dan snel zult vervelen, ga dan niet. Verveling leidt alleen maar tot meer stress. Probeer ook korte vakanties in je drukke programma in te lassen.

Tips

Wat je doet zal altijd meer tijd innemen dan je hoopt
Alles in het leven neemt tijd in beslag. Geef jezelf voldoende tijd om taken goed af te werken. Zo zul je je minder angstig voelen.
Leef niet boven je standaard
Het is nooit goed boven je standaard te leven. Als je dat wel doet, ga je je alleen maar meer zorgen maken over geld. Misschien kun je die grote auto wel inruilen tegen een kleinere?
Neem geen werk mee naar huis
Vermijd de verleiding thuis verder te werken. Spendeer de tijd thuis met je geliefde, kinderen of vrienden. Betrek hen niet in je werkproblemen door ze mee naar huis te nemen.

Dit bericht is gepost op 3 March 2008 om 11:12 uur en is geplaatst in Werken en gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.