9 tips om je waardigheid te behouden op de werkvloer

Je bent trots op wat je allemaal al bereikt hebt in je studies en je carrière en erg enthousiast om in te gaan op nieuwe uitdagingen. Die uitdagingen kunnen je in situaties brengen waarbij je karakter en waardigheid op de proef gesteld worden. Onthoud dat, als je je waardigheid wil behouden, het allemaal draait om zelfrespect, vertrouwen en correctheid. Hier vind je enkele tips om geen fouten te maken en je zelfrespect en waardigheid te behouden op het werk.

1. Laat de baas er goed uitkomen, maar vergeet jezelf niet

Als je baas een promotie krijgt, kan het zijn dat jij die vacature binnenkort kan invullen of dat hij je wilt meenemen naar zijn nieuwe departement. Zorg er dus voor dat hij en anderen jouw inbreng in het bedrijf erkennen. Je mag je appreciatie en bewondering voor je baas uitdrukken, maar zorg ervoor dat jij niet uit het gezichtsveld verdwijnt. Ambieer een hogere functie en laat je talenten blijken.

2. Ga niet jammeren

Vraag je baas niet constant om verlof of uitstel van een project. Het zal je carrière en je zelfrespect geen goed doen. Mensen die vaak jammeren en zeuren, krijgen geen promotie. Frustreer je baas niet en denk, voor je hem wil spreken, na of het echt nodig is. Je waardigheid behouden hangt samen met het maken van de juiste beslissingen.

3. Zorg dat de werkomstandigheden goed zijn

Je verdient het om goed betaald te worden en te werken in goede omstandigheden. Kom dus op voor je rechten en wees niet bang niet om je baas iets te vragen dat voor jou erg belangrijk is. Als jij minder wil gaan werken of enkele dagen per week thuis wil werken, vraag je dat best. Wees assertief, niet agressief. Beklemtoon ook welke voordelen het oplevert voor het bedrijf.

4. Volg je eigen weg

Werk samen, maar laat je niet gebruiken. Je zult aan respect en waardigheid inboeten als je collega’s weten dat ze al het werk aan jou kunnen overlaten. Als iedereen om kwart over negen binnenwandelt op het werk, maar wel stipt om vijf uur vertrekt, hoef jij die nalatigheid niet over te nemen. Volg je eigen weg, maar word niet de muggenzifter van het werk en beheers je emoties.

5. Vermijd een reputatie als feestbeest of clown

Het is goed om af en toe lol te trappen, zeker in een toespraak of een presentatie is humor op zijn plaats. Als je na een tijdje bekendstaat als de clown of het feestbeest, breng je je waardigheid in het gevaar. Niemand zal je nog serieus nemen, wardoor je aan respect zult moeten inboeten.

6. Laat persoonlijke problemen thuis

Luide, persoonlijke telefoontjes zijn niets voor op het werk. Als je ruzie hebt, vergeving wilt vragen of je verplicht voelt om je vriendin op te vrijen aan de telefoon, ga dan naar buiten en gebruik je gsm. Verder moet je ook stevig overdenken of het goed is om een relatie te beginnen met een collega. Als het slecht uitdraait, kan je je waardigheid verliezen doordat de anderen enkele persoonlijke details zullen weten via je ex.

7. Blijf de kalmte zelf

Het is logisch dat je kwaad bent als een collega als die zijn of haar deadline niet haalt en daarmee ook jouw project beïnvloedt. De manier waarop je op zo’n situatie reageert, kan andermans mening over jou beïnvloeden. Blijf de kalmte zelf en houd je emoties onder controle.

8. Wees waakzaam voor ongewenst gedrag

Informeer je over ongewenst gedrag op het werk. Als je constant door een collega wordt uitgelachen omwille van je ietwat vreemde uiterlijk of als je ziet dat iemand een seksuele, maar ongepaste opmerking maakt, laat dan van je horen.

9. Toon je leiderskwaliteiten en je creativiteit

Innovatie is de sleutel tot de toekomst in de zakenwereld. In je alledaagse werk focus je dus ook best op het grotere geheel. Onderzoek hoe de concurrentie het aanpakt en toon hoe jij het bedrijf een bank vooruit wil helpen.

Als je gevraagd wordt om iets ongewoons te doen, kijk dan verder dan je neus lang is. Behoud je waardigheid, je zelfrespect en wees integer en trots. Hoe doe je dat? Je moet jezelf zonder schaamte in de spiergel kunnen bekijken. Je moet op het einde van de dag het gevoel hebben dat je je job naar behoren hebt uitgeoefend.

Dit bericht is gepost op 7 March 2008 om 13:52 uur en is geplaatst in Carrière, Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.