Het leven op de werkvloer kan veel stress met zich meebrengen. De deadlines, de druk van bovenaf, het papierwerk. En daarbij komen dan ook nog eens de collega’s. Hoe goed je ook met mensen kunt omgaan, hoe begrijpend je ook bent, vroeg of laat zul je, net als iedereen, met een collega botsen. En zo komen we bij de volgende vraag: als je een conflict hebt met een collega, hoe los je dat dan op?
Doe je job en vermijd ruzie
De eerste stap is natuurlijk conflicten vermijden. Het mag dan wel heel verleidelijk zijn je woede op iemand anders te bekoelen, maar op lange termijn ga je er niet veel mee bereiken.
Denk eraan dat je anderen moet behandelen zoals jij wilt dat zij jou behandelen. Als we zelf een fout maken, hebben we de neiging die te minimaliseren. Maar als een collega een fout maakt, kunnen we er urenlang over blijven doorbomen. Beetje hypocriet, niet? Probeer je collega’s zoveel mogelijk te vergeven voor de fouten die ze maken en hun kleine onhebbelijkheden.
Praat met je collega
Als je alles gedaan hebt om de vele fouten en/of pesterijen van een collega te negeren, maar het niet gelukt is, zul je toch de confrontatie moeten aangaan.
Vraag aan de betreffende collega of hij/zij een gesprek onder vier ogen ziet zitten. Houd het netjes en bespreek in alle openheid het probleem dat tot de ruzie geleid heeft. Wees altijd eerlijk, ook al kan de waarheid pijn doen.
Het kan moeilijk zijn te aanhoren wat je collega over je te zeggen heeft, maar als je verder wilt, is dat absoluut noodzakelijk. Zaken zijn zaken. Een conflict kun je beter uitpraten op een fatsoenlijke manier, zonder persoonlijke gevoelens erin te betrekken.
Vertel het aan je bazen
Als alle verzoeningspogingen mislukt zijn, zul je de bazen wel op de hoogte moeten brengen. Maak van de ruzie geen drama, of het zal op de bazen overkomen alsof jij niet eens tegen een stootje kunt. Illustreer kort even wat het probleem juist is. Stel geen eisen aan je management.
Als je helemaal ondersteboven bent van het incident of heel erg gestresseerd, kun je irrationeel overkomen. Laat je bazen denken dat jij alles onder controle hebt.
Verklikken of niet?
Als er geen wetten overtreden zijn en je collega berouw toont, is er een kans dat je het incident kunt aangeven zonder specifieke namen te noemen. Heeft je collega wel regels verbroken en toont hij geen greintje spijt, dan zul je waarschijnlijk wel namen moeten noemen.