Hoe moet je omgaan met ontslag?

Ontslagen worden, de grootste vrees van veel werknemers. Toch kan het de beste onder ons overkomen. Een werkgever heeft immers niet veel redenen nodig om je te ontslaan.

Als je je ontslag krijgt, kun je er best waardig mee omgaan en er het beste van maken. Maar hoe doe je dat precies?

Hoe je je voorbereidt

Zelfs wanneer je denkt dat er maar een heel kleine kans is dat je ontslaan wordt, kun je je er toch maar beter op voorbereiden. Weet je bijvoorbeeld wat die nieuwe teamcoach precies van je vindt. Misschien wacht hij wel op jouw eerste fout om je te ontslaan.

Je kunt de beste werknemer zijn van je bedrijf, nooit een dag missen en al veel realisaties op je naam hebben, maar als je een dag uit de bocht gaat tegen een hoger geplaatste, kan dat je job kosten.

Daarom kun je maar beter altijd je cv op-to-date houden. Als je op zoek moet naar een job, wil je meteen kunnen beginnen. Check sporadisch ook eens de openstaande vacatures in de kranten of op de jobsites. Zo weet je altijd welke bedrijven in jouw sector op zoek zijn naar mensen. Het is ook belangrijk dat je een goed netwerk opbouwt. Leg goede contacten met klanten, praat op recepties met managers en wees over het algemeen vriendelijk tegen iedereen.

Het moment van de waarheid

Wees niet kwaad
Het laatste wat je wilt, is beledigingen in het rond slingeren. Misschien vind je baas het wel even erg jou te moeten ontslaan als jij het vindt om ontslagen te worden.

Zoek de echte reden uit
Er is een groot verschil tussen ontslagen worden en buitengezet worden. Vraag of de beslissing voortkwam uit jouw houding op de werkplaats, een specifieke gebeurtenis, algemene besparingen of nog iets anders.

Verspil geen tijd

De bom is gevallen en jij weet waarom, maar blijf er niet over doorbomen. Tenzij je echt denkt je job nog terug te krijgen, kun je beter met opgeheven hoofd vertrekken en met een propere lei beginnen.

Blijf op goede voet met elkaar

Je wilt je kansen voor de toekomst niet verpesten. En aangezien eventuele toekomstige werkgevers waarschijnlijk je ex-baas gaan bellen voor referenties , kun je je maar beter rustig houden.

Breng al het papierwerk in orde

Verzeker je ervan dat het officiële papierwerk in orde is.

Bekijk het positief

Ontslagen worden is zo erg nog niet. Ok, in eerste instantie zal het een kleine ramp lijken, maar een ontslag kan ook leiden tot oneindig veel nieuwe professionele mogelijkheden. Misschien wachtte je al een tijdje op een goede reden om naar een nieuwe, beter betaalde job op zoek te gaan?

Als je vorige werkgever je niet apprecieerde voor je kwaliteiten, dan zullen andere werkgevers dat misschien wel doen. Beschouw je ontslag als een nieuwe levensfase waarin je de kans krijgt van de verschillende aspecten van je sector te proeven.

Kijk niet terug
Het heeft geen zin je af te blijven vragen wat er van je geworden zou zijn. waarschijnlijk ben je ontslaan om professionele redenen en niet om persoonlijke redenen. Achterom kijken heeft dus geen enkele zin.

Dit bericht is gepost op 20 March 2008 om 16:43 uur en is geplaatst in Ontslag.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.