Fouten die beginnende ondernemers maken

Zit ondernemen in jouw bloed? Heb je een goed idee en een goed businessplan? Lees dan, alvorens je in het grote avontuur te storten, eerst onderstaande tips. Het succes is binnen handbereik.

Stort je niet in het avontuur omwille van de verkeerde redenen

Wil je ondernemer worden omdat je snel rijk wil worden? Denk dan nog eens goed na. Ondernemerschap staat niet gelijk met op eenvoudige wijze ontzettend veel geld verdienen. Besef dat je risico’s neemt en hard zal moeten werken om je droom te realiseren. Of die droom ook rendabel is, zal later pas blijken.

Denk ook op lange termijn

Succesvolle bedrijven zijn bedrijven die blijven innoveren. Denk dus niet dat een succesvolle lancering volstaat voor blijvend succes. Zorg ervoor dat je je product en/of service blijft verbeteren.

Heb je de nodige managementvaardigheden?

Tenzij je een eenmanszaak wenst op te richten zijn managementvaardigheden erg belangrijk voor het succes van je onderneming. Niet iedereen is een geboren manager. Neem jezelf daarom kritisch onder de loep en neem indien nodig een efficiënte human resource manager in dienst.

Stel je team zorgvuldig samen

Je succes zal ook afhangen van het enthousiasme, de bereidwilligheid en de competenties van je team. Besteed daarom veel aandacht aan de samenstelling ervan. Zorg voor medewerkers met verschillende talenten, zodat ze elkaar goed aanvullen. En, misschien nóg belangrijker, omring je enkel met positieve, gemotiveerde mensen.

Blijf netwerken

Wanneer je je eerste succes(je) boekt, is het verleidelijk te denken dat alles in kannen en kruiken is. Vaak verliest men dan ook de lange termijn uit het oog. Zo is het belangrijk te blijven netwerken. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je onderneming, zowel voor je klanten als voor je (toekomstige) werknemers, interessant blijft. Met blijvend succes tot gevolg.

Heb realistische verwachtingen

Wat ook belangrijk is, is dat je rekening houdt met eventuele concurrentie. Wanneer je een goed idee hebt en het daarenboven ook nog eens succes blijkt te hebben, zal dit allicht door anderen opgemerkt worden. Wees dus maar beter voorbereid op (hevige) concurrentie.

Houd een plan B achter de hand

Als ondernemer neem je heel wat risico’s. Houd er rekening mee dat er dingen kunnen gebeuren die je aanvankelijk niet had voorzien. Denk maar aan een onverwachte productiefout, een dispuut met je werknemers of een beschuldiging wegens plagiaat. Zorg ervoor dat je, indien nodig, kan terugvallen op een alternatief plan.

Dit bericht is gepost op 26 March 2008 om 09:58 uur en is geplaatst in Geld verdienen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.