Hoe moet je onderhandelen over een hoger startsalaris?

Je hebt het sollicitatiegesprek doorstaan, hebt ze overtuigd met je vaardigheden, je vorige werkprestaties en je enthousiasme. Je bent opgeroepen voor een tweede gesprek, dus je weet al dat het bedrijf je wilt aannemen.
Eén probleempje. Jij wilt meer geld verdienen dan je nieuwe werkgever bereid is te geven. Hoe ga je je toekomstige werkgever ervan overtuigen je een hoger startsalaris aan te bieden zonder jezelf uit te sluiten voor de job?

Doe je research

Probeer op voorhand zoveel mogelijk te weten te komen over de loonschaal van het bedrijf waar je solliciteert. Check ook eens wat het gangbare gemiddelde is in de sector. Je zou ook moeten weten wat je minimum mag verwachten voor de job die je gaat uitoefenen. Bereken alles op voorhand. Zo verlies je je tijd niet aan een bedrijf of sector die je niet het salaris kan aanbieden dat je nodig hebt.

Weet wat je waard bent

Vraag je eens af in wat voor positie je je bevindt. Is er op de arbeidsmarkt veel vraag naar mensen met jouw profiel? Als dat zo is, breng dat dan onder de aandacht. Vermijd dat je arrogant overkomt. Je mag vermelden dat je sollicitaties lopen hebt bij andere bedrijven, maar zet het bedrijf niet te veel onder druk.

Laat het bedrijf over je salaris beginnen

Vermijd dat jij diegene bent die je salaris moet aankaarten. Laat merken dat jij heel veel voor het bedrijf kan betekenen, maar in ruil ook iets terug verwacht. Als je in een hoek gedrongen wordt, begin dan over het loon dat je verwacht, maar maak duidelijk dat het vatbaar is voor discussie. Loop niet te hard van stapel. Zeg wat je moet zeggen, wees rustig en luister.

Leg de nadruk op je vaardigheden

Wanneer je het over je vorige job hebt, vermeld dan je verwezenlijkingen. Bespreek je successen in verband met besparingen, verhoogde productiviteit en je bijdrage aan het bedrijf. Zo zullen de interviewers er al snel de voordelen van inzien om jou in het team op te nemen.

Hap niet te snel toe

Luister naar hoe de interviewer of mogelijke nieuwe baas je een aanbod doet. Knik met je hoofd om te laten zien dat je het aanbod overweegt, maar blijf rustig en laat niets merken. Als je te snel toehapt, is de kans dat je startsalaris nog de hoogte inschiet erg klein.

Wees redelijk

Door je research weet je dat het aanbod erg laag is. wees niet te confronterend met je cijfers. Weglopen van een mogelijke nieuwe job is een berekend risico. Ofwel bieden de onderhandelaars je een beter startsalaris aan, ofwel nemen ze iemand anders in dienst.

Wees flexibel

Als je de job wil, overweeg dan te beginnen met het startsalaris dat de werkgever je aanbiedt, maar alleen als je uitzicht hebt op een loonsverhoging of extra bonussen. Geld is belangrijk, maar kijk in de eerste plaats naar het hele pakket.

Dit bericht is gepost op 7 April 2008 om 09:06 uur en is geplaatst in Geld verdienen, Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.