Hoe reageren op de meest gestelde sollicitatievragen?

Een job krijg je niet zomaar. Voordat je ergens kan beginnen moet je eerst een zenuwslopend proces doorlopen: het sollicitatiegesprek. Meestal verschillen gesprekken van keer tot keer maar toch zijn er enkele principes en vragen die steeds terugkeren. Wij zetten die vragen even op een rijtje en geven meteen mogelijke -graag gehoorde- antwoorden.

Welke vragen kan je zoal verwachten?

Over het algemeen kunnen ze je twee soorten vragen stellen. Aan de ene kant spreken we over vragen in de stijl van “Je ziet dat een collega dingen steelt. Hoe zou je in deze omstandigheid reageren?” Op dit soort vragen ga je natuurlijk een antwoord geven dat bekt, met andere woorden, je verzint een reactie die de interviewer wil horen. In feite geven deze vragen meestal geen realistisch beeld van de geïnterviewde.

Aan de andere kant kunnen vragen over het verleden opduiken. Wees niet ongerust, hiermee wordt enkel een beeld geschetst over hoe jij in het verleden problemen opgelost hebt. De interviewer heeft zo een nauwkeuriger beeld van je omdat hij weet hoe jij zaken in het verleden aangepakt hebt.

Goed of fout

Uiteraard bestaan er geen juiste of foute antwoorden tijdens zo’n gesprek. Maar natuurlijk zijn er een aantal zaken die de interviewer graag zou horen. We geven je een paar voorbeelden:

Wat zijn je negatieve punten?

“Ik ga soms volledig op in een project omdat ik wil dat het slaagt” of “Ik ben soms te streng voor mezelf en anderen, vooral als zij hun deel van de opdracht niet doen” zullen zeker in de smaak vallen.

Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever?

Je kan vermelden dat het bedrijf in een doodlopend straatje zat en er voor jou geen mogelijkheden meer waren. “Ideeën werden niet vriendelijk onthaald maar eerder afgekaatst” scoort ook goed. Stel je vorige werkgever niet in een slecht daglicht, want dat kan je wel eens het zuur opbreken.

Voorbeeldvragen

Stellen ze echter vragen die beginnen met “geef eens een voorbeeld van toen je…”? Denk dan even rustig na over hoe je de situatie gaat verwoorden. Zeg niet het eerste het beste wat in je opkomt, maar blijf wel eerlijk en zorg ervoor dat je antwoorden in de lijn liggen met de job waarvoor je solliciteert. Als je nieuwe job vereist dat je vaak naar het buitenland reist, verkondig dan niet dat je een huismus bent.

Je weet natuurlijk niet welke vragen je zal krijgen, maar bereid het interview enigszins voor. Schrijf voor jezelf op wat je waar gedaan hebt, wanneer je begonnen en gestopt bent enzovoort. Denk rustig na over de antwoorden en spreek duidelijk en beredeneerd. Toon niet dat je stress hebt maar kom kalm over.

Dit bericht is gepost op 17 April 2008 om 07:27 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.