Hoe zorg ik ervoor dat mijn cv niet op de nee-stapel belandt?

De laatste keer dat je voor een job gesolliciteerd hebt en niet op gesprek mocht komen,  is je cv op de ‘nee-stapel’ gelegd. Ofwel heeft iemand het al na een paar seconden weggelegd, ofwel heb je ergens de bal misgeslagen. De meeste werkgevers bekijken een cv een eerste keer alleen maar om mensen uit te sluiten, niet om ze te selecteren. Hier vind je alvast enkele tips om je cv te laten opvallen.

De aandacht trekken

Meteen de aandacht trekken, daar draait het om. Dat betekent niet dat je felroze papier moet gebruiken. Soms werkt het wel om een foto bij je cv te voegen, maar al bij al is ook dat een vrij riskante onderneming.

Name dropping

Een techniek die beter zal werken om de aandacht te trekken, is de naam laten vallen van bekende bedrijven waar je voor gewerkt hebt. Als je voor een betrouwbaar bedrijf werkte, versterkt dat je sollicitatie omdat ze er goede standaarden op na houden. Werkgevers nemen dan graag aan dat je een goede werknemer bent, omdat je ook al door dat bedrijf geselecteerd werd. Ook het opgeven van personen als referenties wekt doorgaans het vertrouwen.

Fouten maken

Werkgevers willen natuurlijk cv’s zonder fouten, maar als je ergens een klein foutje maakt, zoals de naam van het bedrijf zonder hoofdletter schrijven, betekent dat niet meteen dat je gediskwalificeerd wordt. Maar dat hangt natuurlijk af van bedrijf tot bedrijf.

Om fouten te vermijden, lees je je cv best meermaals na. De spellingcontrole van je tekstverwerker weet immers niet dat je ‘kennis’ bedoelde in plaats van ‘tennis’.

Tips

Gebruik een professioneel klinkend e-mailadres. [email protected] of [email protected] zijn dat niet.
Pas je cv aan aan iedere job waarvoor je solliciteert. Laat zien dat jij de specifieke vaardigheden hebt waar die werknemer naar op zoek is.
Gebruik veel witruimte en bullets om de informatie te laten opvallen.
Neem hobby’s en kenmerken die relevant zijn voor de job in je cv op. Als je solliciteert voor een job in de agrarische sector kun je bijvoorbeeld vertellen dat je opgroeide op een boerderij.
Neem geen irrelevante persoonlijke informatie in je cv op. Zo wil niemand weten dat je 1 meter 78 groot bent en 83 kilo weegt.

Dit bericht is gepost op 17 April 2008 om 16:18 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.