Hoe schrijf je een goed cv?

Een goed cv schrijven is een eerste stap naar de door jou gewenste job. Een cv moet allereerst een volledige beschrijving van jezelf weergeven. Hier vind je belangrijke aandachtspunten om met je cv aan de slag te gaan.

Wie ben je?

Een cv bekleedt één of twee pagina’s die samenvatten wie je bent. Wat zijn je vaardigheden, wat heb je al verwezenlijkt, wat is je werkervaring en wat heb je gestudeerd? Dat zijn allemaal zaken die je toekomstige werkgever absoluut wil weten. Een cv houd je best ook altijd up-to-date. Het is goed als je verschillende cv’s voorbereidt en er dan eentje uitkiest. Als je solliciteert voor totaal verschillende jobs, moet je cv aangepast zijn aan de doelgroep.

Eerste indruk

We moeten ons in de schoenen plaatsen van de werkgever die de stapel cv’s moet doornemen. Wat hij als eerste doet, is al de slechte cv’s eruit halen en focussen op de goede. Werknemers willen immers weten waarom ze net jou eruit moeten kiezen en niet één van die honderd andere sollicitanten. Dat moet ook tot uiting komen in je cv.

Motivatiebrief

Een minimum aan informatie over jezelf staat op de eerste pagina van je cv. Beperk het tot maximum één pagina. Drie paragrafen volstaan en wel met deze informatie.

In de eerste paragraaf schrijf je niet meer dan twee of drie zinnen met een korte introductie over jezelf en over je carrièredoelstellingen. Vertel ook over de informatie waar je de vacature las. Dat kan een krant zijn of een persoon die al in het bedrijf werkt.

In paragraaf twee ga je dieper in op je opleiding en je vaardigheden die van pas komen in het bedrijf. Als je al wat verwezenlijkt hebt op professioneel vlak zijn concrete cijfers altijd welkom.

In de derde en laatste paragraaf heb je het over persoonlijke informatie zodat ze je makkelijk kunnen bereiken. Vergeet je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres zeker niet te vermelden zodat ze je snel kunnen contacteren. Let wel op dat je e-mailadres van enige professionaliteit getuigt en vermijd schunnige of kinderachtige namen in je e-mailadres.

De perfecte cv

Je carrièredoelstellingen
Vertel over je professionele doelstellingen op korte en lange termijn. Zeg over hoe je jezelf ziet ontwikkelen en welke vaardigheden je onder de knie wil krijgen. Dit zegt veel over je ambitie die je hebt. Vermijd herhalingen, maar parafraseer en wees creatief want werkgevers krijgen stapels cv’s op hun bureau.

Je werkervaring
Vertel over wat je allemaal kan en hoe je het geleerd hebt. Specificeer je vaardigheden zodat je werkgever precies weet welk vlees hij in de kuip heeft. Vaak blijven, is dus geen optie. Vermeld je werkervaring en vergeet niet te vermelden wat je in vorige bedrijven moest doen, hoe het vorige bedrijf heet, waar het bedrijf gevestigd was en wanneer je er werkte.

Je opleiding
Als je niet veel werkervaring hebt, is de informatie over jouw opleiding erg belangrijk. Vertel over welke opleiding je gedaan hebt, waar en wanneer je school liep en welke resultaten je haalde.

Extra informatie
Soms is bijkomstige informatie nuttig voor je werkgever om te kijken wie je echt bent. Vertel over je interessevelden zodat de werkgever van jou een profiel kan opmaken. Wees eerlijk, maar vertel geen informatie die eigenlijk niemand interesseert. Bespreek ook je kennis over de computer en de programma’s die je beheerst. Vergeet ook je talenkennis niet te vermelden.

Referenties
Als je referenties invoert op je cv, vergemakkelijkt dat de taak van je baas om ex-werkgevers te contacteren. Vul wel enkel referenties in als je die personen vooraf gecontacteerd hebt zodat ze niet schrikken wanneer je toekomstige werkgever hen opbelt.

Een goed cv zou je in staat moeten stellen om een gesprek af te dwingen. Met deze informatie zet je alvast een stap in de goede richting. Veel succes!

Dit bericht is gepost op 21 April 2008 om 15:20 uur en is geplaatst in Solliciteren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.