Vier vragen voor je toekomstige baas

Of je je al dan niet goed voelt op je werk kan bepaald worden door één enkele persoon: je baas. Als je goed met hem overeenkomt, maakt dat het werk alleen maar leuker. Zo niet, dan kan hij je job tot een echte hel maken. Je zou niet de eerste zijn die ontslag neemt omwille van een slechte relatie met de baas.

Hoewel er geen garanties zijn, kan je vaak al bij het sollicitatiegesprek uitvissen of een werkgever bij je past. Het enige wat je moet doen, is hem de juiste vragen stellen.

De ideale werknemer

Wil je weten wat je toekomstige baas van je verwacht? Vraag dan naar zijn visie op de ideale werknemer. Uit zijn antwoord zal je heel wat kunnen opmaken:

Is zijn ideale werknemer iemand die veel overuren werkt? Verwacht je er dan aan dat jij dit ook zal moeten doen.
Houdt hij van mensen die zich zonder tegenspraak aan vastgelegde procedures houden? Denk er dan niet aan om op je eerste dag binnen te vallen met 100 nieuwe ideeën om efficiënter te werken.
Wil hij iemand die zelfstandig werkt: Weet dan dat hij het niet op prijs zal stellen als je voortdurend komt aandraven met vragen.
• …

Logischerwijs zal je het best kunnen samenwerken met een baas die dezelfde werkstijl heeft als jij.

Relatie met personeel

Je kan ook veel te weten komen over je toekomstige baas door hem vragen te stellen over zijn personeel. Vraag bijvoorbeeld:”Kunt u me wat meer vertellen over de mensen waarmee ik zal moeten samenwerken?” en “Hoe lang werkt u al met hen samen?”

Let op hoe goed de baas zijn personeel lijkt te kennen. Kan hij hun individuele prestaties opsommen? Is hij trots op hen? Besteed ook aandacht aan zijn toon en het enthousiasme waarmee hij over zijn team praat. Een lange samenwerking met dezelfde mensen wijst vaak op een goede werksfeer. Tevreden werknemers blijven bovendien langer op dezelfde plaats.

Resultaten en beloningen

Wil je graag uitblinken in je job? Dan moet je natuurlijk weten wat je baas verstaat onder uitblinken. Vraag hem: “Wat zijn uw maatstaven voor succes?” Hij kan bijvoorbeeld een bepaald klanttevredenheids- of verkoopspercentage vooropstellen als streefdoel.

Vraag vervolgens hoe werknemers die hun doelen systematisch behalen hiervoor beloond worden. Je wilt tenslotte werken voor iemand die je inspanningen apprecieert en beloont.

Alle problemen van de baan

Vroeg of laat duikt er op je werk een probleem op. Om inzicht te krijgen in zijn manier van leiding geven, is het belangrijk te weten hoe je baas dit zal aanpakken. Hakt hij zelf de knoop door? Laat hij het besluit over aan iemand van de staf? Of kiest hij ervoor om iedereen bij het probleem te betrekken en samen een oplossing te zoeken? Aan jou om uit te maken bij welke methode jij je het beste voelt.

Dit bericht is gepost op 22 April 2008 om 10:32 uur en is geplaatst in Werkomgeving.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · jobinformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.